Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na 10 centimetara od smrti: Otočani koji skaču na glavu s 20 metara (VIDEO)

Preuzmite sliku

Umjesto elastičnih konopaca koriste vinovu lozu koja se veže oko zglobova. Ako je loza samo 10 centimetara preduga rezultat može biti koban.

Trend bungee jumpinga započeo je AJ Hackett na Novom Zelandu. Pouzdao se u elastične konopce i predstavio ludu atrakciju javnosti na mostu Karawau, a ostalo je historija. Međutim historija bungee jumpinga počela je puno ranije.

Gospodin Hackett na ideju je došao gledajući Naghol (Ngol) ili ceremoniju ronjenja na tlu na otoku Pentecost (dio Vanatua). Ta se otočna država smjestila u Tihom oceanu, južno od Salomonovih Otoka, zapadno od Fidžija.

  • Za razliku od suvremenog bungee jumpinga, „ronjenje po tlu“ na Pentecostu se ne prakticira samo zbog uzbuđenja i zabave. Radi seo duhovnoj ceremoniji koja se prenosi s generacije na generaciju. Kako bi osigurali bogat urod, a dječaci postali muškarci tradicionalno se skače s drvene skele koja ima 20 do 30 metara. Umjesto elastičnih konopaca koriste vinovu lozu koja se veže oko zglobova. Ako je loza samo 10 centimetara predugačka rezultat može biti koban.

    Vjeruje se da zemlja postaje plodna samo ako se dotakne glavom. Naghol se održava svake godine između aprila i juna, obično subotom. Lokalni stanovnici se tada okupljaju kako bi napravili konstrukciju od drveta pričvršćenih savitljivom lozom, a posjetitelji se pripremaju na spektakl.

  • Ono što se nama čini kao skok u smrt otočani najčešće prežive, no jedna od tragedija dogodila se prilikom posjeta Elizabete II kada je mladić povrijedio vrat. Kraljica je došla nekoliko sedmica ranije. Sezona je bila suha zbog čega se loza mogla manje saviti – i puknula. (Punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,