Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Modni kraljevi kamuflaže: Izrađuju odjeću koja se savršeno stapa sa okolinom

Preuzmite sliku

Ford prvo istražuje i planira na kojoj bi lokaciji mogao snimati. Za to mu treba nekoliko dana, a kada je pronađe s Ninom odabire nijanse za pletenje džempera. Nakon nekoliko sedmica slijedi finalni proizvod…

Ovaj duo stvara zaista neobične ali vrlo zanimljive odjevne kombinacije koji se stapaju s okolišem. Na društvenim mrežama mnogi ih zovu modnim kraljevima kamuflaže.

Joseph Ford koji stoji iza objektiva, stvara magiju zajedno s kolegicom Ninom Dodd koja plete kamuflažne odjevne kombinacije koji se savršeno stapaju sa krajolikom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Joseph Ford (@josephfordphotography)

Njihov projekat zove se ‘pletena kamuflaža’, a na njemu su radili nekoliko godina. Cilj ovog projekta je da pokažu kako se pojedini ljudi ujedinjuju sa sredinama za koje su najviše vezani, poput farmera i njegovih krava, ili putnika i sjedišta u prijevozu i slično, piše Brightside.

Pletena kamuflaža vrlo je zanimljiva i do sada rijetko viđena optička iluzija koja je nastala zahvaljujući Fordovom oku za detalje. Ako bi se neko pomaknuo samo za centimetar, cijela bi se fotografija pokvarila i efekt kameleona bi nestao, prenosi 24sata.hr.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Joseph Ford (@josephfordphotography)

Oduvijek je volio optičke iluzije

– Volim optičke iluzije. Kad sam započeo ovaj projekt, nekoliko sam godina radio za mnoge projekte koji su radili nešto na sličnu foru. Nakon nekoliko godina snimanja mrtve prirode, tražio sam način da nastavim istraživati optičke iluzije s ljudskim elementom i tako sam počeo raditi s Ninom Dodd koja odlično plete. Nina zaista jako voli autobuse i tako je jednom isplela džemper na temelju presvlaka sjedišta autobusa. Pronašli smo privlačnog modela i fotografisali ga u autobusu – ispričao je Ford u intervjuu za My Modern Met.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Joseph Ford (@josephfordphotography)

Kada je započeo s ovim projektom, Ford se nije ni približno nadao da će se to svidjeti mnogim ljudima. Zadnjih nekoliko godina kaže, bavi se samo s tim projektom.

Prvo ide istraživanje i planiranje

– Za svaku od ovih slika trebaju mi sedmiceza istraživanje i planiranje. Generalno počnem s idejom: ‘Mogu li fotografisati nekoga kako se stapa s trešnjinim cvijetom?’ Onda idem tražiti savršeno mjesto. Za to mi nekad treba i nekoliko dana – objašnjava fotograf.

Mjesta moraju biti privlačna, ali dovoljno jednostavna da se mogu ‘isplesti’ na džemperu. Također moraju biti mjesta koja se za par dana neće promijeniti, jer pletenje traje i do nekoliko sedmica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Joseph Ford (@josephfordphotography)

– Nakon što pronađem lokaciju, fotografišem nekoga ko stoji na mjestu gdje bih želio da je model na konačnoj slici. Crtam preko te izviđačke fotografije i označavam sliku različitim bojama i uzorcima kako bi Nina mogla planirati kako plesti. Često se na jednoj slici nalazi 10 ili 12 različitih nijansi. Izbor vune i nijanse ovisi o boji – nadodaje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,