Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mlada rekla matičaru da se ne odriče prezimena, a onda je nastao haos: Šokirala i svekra i svatove

Preuzmite sliku

U tradiciji mačvanskog kraja u Srbiji je da se nevjesta odrekne djevojačkog prezimena i prilikom zaključenja braka izjasni da se ubuduće preziva kao suprug.

Pošto ovaj običaj ima ishodište u patrijarhalnim porodičnim odnosima koji sve više blijede, u novije vrijeme se o tome obavezno razgovara prije nego što mladenci stanu pred matičara. U protivnom, vjenčanje se lako pretvori u skandal ako se nevjesta poslije sudbonosnog “da” izjasni da zadržava svoje prezime, piše Kurir.

Jedna mlada žena, koja iz razumljivih razloga ne želi da joj se objavi ime, upravo tako je šokirala svatove, a najviše svekra i svekrvu. Prije vjenčanja ona i suprug nisu smjeli da saopšte da će svom djevojačkom prezimenu dodati njihovo.

– Kada sam matičaru rekla da zadržavam svoje i dodajem prezime muža, nastao je opšti žamor među gostima u sali za vjenčanje. Ni u tom svečanom trenutku rođaci mog muža nisu mogli da se suzdrže. Iako sam se trudila da ne obraćam pretjerano pažnju, već da uživam u našem vjenčanju, nije bilo prijatno slušati najružnije komentare. Od snebivanja zašto sam se uopšte udavala u njihovu familiju kada mi se ne dopada njihovo prezime, do toga kako sam ih osramotila i obrukala – priča ona.

Matičari ne vode posebnu evidenciju nevjesta sa dva prezimena, ali navode kako se mahom kćerke jedinice odlučuju da zadrže svoje prezime.

Domaćica R.D. iz sela iz okoline Bogatića smatra da je ova pojava “čisto pomodarstvo”. U prošlosti, dodaje, kada su brakovi ugovarani bez ljubavi o prezimenu se nije ni razgovaralo među porodicama. I kada se ona udavala, prije trideset godina, podrazumijevalo se da snaha “uzme” prezime muža.

– Ne vidim zašto bi se mladi danas odricali tradicije, osim što žele da budu, kako oni kažu “in”. Ako voli mog sina, snaha treba da voli i njegovo prezime – kaže ova svekrva “starijeg kova”.

Mlađi roditelji su liberalniji i uglavnom „nemaju ništa protiv“. Pred vjenčanje savjetuju djecu “da se prije potpisivanja dogovore”, kako ne bi napravili skandal.

– Ne razumijem da i to može nekome da smeta. Važnije od svega bi, valjda, trebalo da bude da djeca vole, da budu sretna, da grade svoju porodicu, od toga šta je iza imena – kaže N.O., čija je snaha zadržala svoje prezime.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,