Nedjelja, 12. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Manje poznate činjenice: Zbog čega je toalet papir bijele boje, a gume za automobil crne?

Guma koja se koristi za proizvodnju automobilskih guma zapravo je bijele boje, ali njoj se dodaje čađa da bi joj se produžio vijek trajanja jer se tako povećava čvrstoća i izdržljivost gume

Činjenica da naše oko vidi više od sedam miliona boja može nam pomoći da lakše detektujemo neke predmete oko nas, pogotovo kad se naviknemo da je određeni predmet uvijek u istoj boji. Ovih je deset predmeta poznato svima, a evo zašto su uvijek specifično obojeni i zašto baš u te boje.

1. Vatrogasni hidrant

Hidranti zapravo dolaze u više boja koje ovise o tome koliko galona vode u minuti (GPM) mogu proizvesti. Tako se za gašenje različitih vrsta požara koriste različiti hidranti, ovisno o njihovoj veličini, a iako su crveni najčešći, postoje i narandžasti, zeleni i plavi vatrogasni hidranti.

2. Komercijalni avioni

 • Komercijalni avioni su uglavnom obojeni u bijelo kako bi odražavali sunčevu svjetlost, što pomaže umanjiti štetu koju im nanosi sunce i sprječava njihovo pregrijavanje – a treba im i manje vremena za hlađenje dok su na pisti.

  3. Automobilske gume

 • Guma koja se koristi za proizvodnju automobilskih guma zapravo je bijele boje, ali njoj se dodaje čađa da bi joj se produžio vijek trajanja. Čađa povećava čvrstoću i izdržljivost guma jer provodi toplinu, a štiti gumu i od UV spektra.

  4. Semafor

 • Svi znaju tri boje semafora – crvenu, zelenu i žutu – no postoji razlog zašto su baš te boje odabrane. Naime, crvena boja je boja s najdužom valnom dužinom, što znači da je se može vidjeti s veće udaljenosti što vozačima omogućava da je vide iz daleka.

  Žuta ima kraću valnu dužinu od crvene, ali je duža od zelene. Te valne dužine čine se jasnijim kad se svjetla promijene; iz zelene u žutu ili iz žute u crvenu.

  5. Zebra

 • Zbog toga što su kontrastne, crno-bijele boje pruge na prijelazima vidljive su iz daleka. To vozačima daje dovoljno vremena da smanje brzinu i puste ljude da pređu cestu. Te dvije kontrastne boje također pomažu pješacima da se istaknu na sivoj pozadini ceste.

  6. Školski autobus

 • Svi bar sa filmova znaju da su američki školski autobusi uvijek žuti, a ta je boja odabrana iz sigurnosnih razloga. Naime kontrast žute i crne koja je isto na školskom busu pomaže da ih učenici lakše primijete, posebno ujutro kad kreću u školu, a zbog njih i drugi vozači lakše primijete školski autobus u večernjim satima.

  7. Taxi

 • Slično kao kod školskih autobusa, žuta boja koja se gotovo svugdje koristi za taksije (a kod nas je to još uvijek žuti znak na vrhu) olakšava njihovo prepoznavanje – jer se baš žuta na cesti najviše ističe.

  8. Nogometna lopta

 • Kad su se nogometne lopte tek počele izrađivati od plastike bile su bijele, ali kompanija Adidas odlučila je dodati crnu boju. A crno-bijele kuglice bilo je lakše uočiti na TV-u jer je u to vrijeme slika na TV-u i bila crno-bijela.

  9. Toalet papir

 • Toalet papir je bijele boje jer je izbijeljen, a bez izbjeljivača bi imao smeđkastu boju. Toalet papir ne dolazi u mnogo drugih boja jer bi ih onda proizvođači morali bojiti, što bi bilo puno skuplje. Ukratko, toaletni je papir bijel jer je takav isplativiji.

  No, to nije jedini razlog. Obojeni toalet papir neće se razgraditi tako brzo. Osim toga, kada je tek napravljen prvi toalet papir u boji, mnogi su ljekari rekli da povećava rizik za zdravlje. Bijeli je zato i siguran izbor.

  10. Platforme društvenih medija

 • Iako platforme društvenih medija imaju različite boje u svojim logotipovima, mnoge od njih koriste plavu boju. To je zato što je plava povezana s intelektom i stimuliše centre za komunikaciju.

  Plava boja također predstavlja sigurnost i pouzdanost, a vlasnici društvenih mreža itekako žele da se ljudi na njima osjećaju sigurno. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,