Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Maldivi, Holandija, SAD..: Deset država koje će nestati u sljedećih 100 godina

Preuzmite sliku

Kroz historiju su padala brojna carstva i države, nacije su nestajale ili se transformisale, a taj proces nije gotov.

Politički analitičari objašnjavaju kako pojam nacije, odnosno države, nije trajan, a svakako ni vječan.

Iako su države najčešće nestajale tako što su bile osvojene i podjeljene između njihovih neprijatelja, čini se kako će zemlje u budućnosti prije imati neke druge probleme koje će ih razjediniti, odnosno uništiti.

Od prijetnji kao što su podizanje nivoa mora, do kulturalnih i etničkih podjela unutar samog društva, pitanje je hoće li ovih 10 država preživeti u sadašnjem obliku u narednih 100 godina.

1. Holandija

Efekti klimatskih promjena uzrokovani globalnim zagrijavanjem djeluju razorno na tropska ostrva, ali teško je zamisliti da oni mogu nanijeti štetu evropskim državama.

Međutim, većina teritorija Holandije nalazi se ili na nivou mora ili tek jedan metar iznad. Upravo zbog te činjenice globalno zagrijavanje je pitanje opstanka za Holandiju.

Oni se već godinama bore s rastućim nivoom mora povišenjem svojih nasipa i njihovim proširivanjem. Uprkos tome, poplave su česte.

  • 2. Sjeverna Koreja

    Budući da se ta zemlja nalazi pod vođstvom dinastije Kim od 1948. godine, čini se da je samo pitanje vremena kada će nezadovoljstvo unutar društva da kulminira. Brojni analitičari vjeruju kako će do urušenja sistema doći i zbog nezadovoljstva unutar samog političkog vrha.

    3. Belgija

    Iako je ta država dom Ujedinjenih nacija, sama Belgija možda neće biti tako ujedinjena za 100 godina. Ona je podjeljena u sukobu etničkog pitanja podjele na Flamance i Valonce.

    Budući da ne dijele isti jezik i imaju brojne druge kulturološke razlike, predviđa se da će Valonci uspjeti da stvore neku vrstu saveza s Francuskom ili da postignu sopstvenu nezavisnost. Sa druge strane, Flamanci to ne žele da dopuste, već ciljaju na apsolutnu nezavisnost zajedničke države.

    Zbog rastućih napetosti, brojni analitičari nagađaju da će do podjele zemlje doći već u sljedećih dvadesetak godina.

    4. Maldivi

    Za sve one koje ne vjeruju u koncept globalnog zagrijavanja, Maldivi su stvaran primjer na koji treba da obrate pažnju. Ta ostrvska nacija locirana između Indije i Afrike suočava se s ozbiljnom opasnošću od potonuća.

  • Prijetnja je postala toliko velika da je bivši predsjednik države razmatrao opciju kupovine zemlje u južnoj Aziji gdje bi preselio cjelokupni narod ako nivo mora nastavi da raste.

    Prema projekcijama, Maldivi su prva zemlja koja će nestati zbog globalnog zagrijavanja, a to bi moglo da se dogoditi oko 2085. godine.

    5. Ujedinjeno kraljevstvo

    Budući da se radi o uniji različitih država u kojima postoje jake težnje za nezavisnošću, moguće je da će raspad zateći i tu svjetsku silu. Škotska je imala neuspjeli pokret za nezavisnost 2014. godine.

    Kako je Velika Britanija prošle godine odlučila da izađe iz Evropske unije i taj postupak nije jednako odobren u svim dijelovima države — i to će postati tačka spoticanja. Vjeruje se kako će zbog toga neke države izaći iz Ujedinjenog Kraljevstva i kao nezavisne se pridružiti EU, a taj proces će biti razrešen u sljedećih 20 godina.

  • 6. Irak

    U ratnom stanju od 2011. godine ta je država pravi primjer svakodnevnog raspadanja. Nakon hvatanja i egzekucije Saddama Husseina koji je držao zemlju na okupu, stanovništvo je danas žestoko podijeljeno. Rast popularnosti DAEŠ-a privukao je pažnju na tu podjelu, pa je poprilično očigledno kako se zemlja na jedvite jade vještački održava.

    Irak je podijeljen na tri grupacije: sunite, Kurde i šiite, za koje je poprilično nevjerovatno da će se ujediniti, te se očekuje kako će se zemlja raspasti na tri manje tvorevine u tom procesu.

    7. Kiribati

    Ta ostrvska država u središnjem dijelu Tihog okeana je do 1979. godine bila britanska kolonija, a čine je tri sasvim odvojene grupe ostrva raspršene na golemom prostoru Tihog okeana — Gilbert, Feniks i Line.

    Smatra se oličenjem tropskog raja, ali bi svako ko želi da ga iskusi trebalo da to što prije učini, jer je povišen nivo mora već preplavio 2 ostrva. Nastavi li se taj trend, veliki dio države bi mogao da postane more, a ostatak više neće moći da pruža osnovne uslove za život.

    Predsjednik države već je tražio pomoć od Novog Zelanda i Fidžija da započnu da prihvataju ljude s Kiribata kao stalne izbeglice.

  • 8. Španija

    Kad je ekonomska kriza pogodila Španiju 2008. godine napravila je toliko štete da je zemlju dovela na sam rub raspada. Ta država se još se nije oporavila od krize.

    Nezaposlenost je iznosila 24 odsto 2015. godine, a do danas situacija nije ništa značajno bolja. Kao da to nije dovoljno, postoji i duboka podjela među stanovništvom.

    9. SAD

    S obzirom na historiju, činjenica je da je američko stanovništvo podijeljeno s dubokim kulturalnim razlikama i političkim stavovima između Sjevera i Juga još od Građanskog rata. Godine 2012. sve američke savezne države su primile na hiljade pisama svojih građana koji traže izlazak iz unije. Najvjerovatnije je da će se Aljaska i Teksas prvi odvojiti.

  • 10. Kina

    Uprkos tome što Kina ima jednu od najvećih ekonomija na svijetu i jaku vojsku, to ne znači da je zaštićena od kolapsa u sljedećih 100 godina. Kina ima i ogroman problem zbog ekološkog zagađenja, koji je toliko velik da čak 250.000 Kineza zbog njega umire svake godine.

    Predviđanja samih kineskih vlasti otkrivaju kako bi ta zemlja mogla da ostane bez pitke vode do 2030. godine, a velike su šanse da država u sadašnjem obliku ne doživi 2050. godinu.  (prva.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,