Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Lutke sa invaliditetom koje imaju cilj da olakšaju život djeci sa istim problemom

Preuzmite sliku

Britanski proizvođač je lansirao na tržište najnoviju liniju dječijih lutaka, lutke sa invaliditetom koje vjerodostojno pokazuju nesavršenosti koje nam život mimo naše volje nameće.

 • Toy Like Me campaign
 • I dok su se ranije proizvodile „uljepšane” lutke na kojima su svi tragovi nesavršenosti uklonjeni, ove lutke pokazuju baš suprotno. Akcenat je na svim nesavršenostima kojima je čovjek izložen ili sa kojima se susreće, kao što su mladeži, depigmentacija ili ožiljci.

  Kompanija koja ovim činom želi da promijeni iskrivljenu sliku o savršenosti koja se godinama unazad plasira svijetu i nameće, je najavila da će vlasnici ovih lutki moći i da izrade i propratni asortiman kao što su invalidska kolica, naočale za vid, slušni aparat ili štap za šetnju.

  Za nešto manje od 100 eura možete postati vlasnik lutke koja bi se uz pomoć 3D printera kreirala po vašoj želji sa svim nepravilnostima koje naznačite, pa tako svako može napraviti lutku sa anomalijom koju ima njihovo dijete i time naglasiti da to nije nešto čega biste trebali da se stidite.

 • lutke-anomalija-invaliditet2
 • Na Facebooku je nedavno pokrenuta kampanja pod nazivom „Igračka po uzoru na mene” koja je ima za cilj da se proizvode lutke koje će ličiti na vlasnike ili biti gotovo identične. Poenta je da se kreiraju lutke koje će imati prave nesavršenosti što i jeste svakodnevica svakog pojedinca.

  Britanska kompanija Makies se u najbržem roku odazvala ovom pozivu i omogućila ovakav projekat, a reakcije su i više nego pozitivne. oduševljenje je veliko, jer se djeci više neće plasirati nedostižan pojam savršenosti. (blic.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,