Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ljepota kroz historiju: Zanimljive činjenice o ljepoti

Preuzmite sliku

Stari Grci oduševljavali su se kad bi vidjeli plavokosu ženu. Naravno, rijetko koja Grkinja ima plavu kosu pa su žene vlasi bojale ekstraktima iz raznih biljaka ili – otrovom. U nastavku donosimo još zabavnih i zanimljivh činjenica iz “davnina”.

1. U starom Egiptu, parfemi su se koristili i kao miris i kao lijek. Jako popularan parfem “Kyphi” sadržavao je med, cvijeće, vino i bobičasto voće, a mogli ste ga nanositi na kožu ili piti kako bi izliječili probleme s plućima i jetrom.

2. Stari Grci oduševljavali su se kad bi vidjeli plavokosu ženu. Naravno, rijetko koja Grkinja ima plavu kosu pa su žene vlasi bojale ekstraktima iz raznih biljaka ili – otrovom! Kako bi izbijelile kosu prale su je mješavinom maslinova ulja, pepela i vode.

3. U Srednjem vijeku žene su koristile krastavce kako bi izblijedile pjegice, odstajalo mlijeko protiv prištića, a bademovo ulje protiv bora.

4. U 18. stoljeću ljudi su bili opsjednuti porculansko bijelim tenom. Ni pod razno nisu izlagali kožu suncu, a oni bogatiji “lažirali” su porculanski ten debelim slojem bijelog pudera.

5. Znate one lude perike koje su nosile dame Viktorijanskog doba? Konstrukciju tih perika činili su drveni okviri preko kojih je bila zalijepljena kosa i to uz pomoć različitih životinjskih masti. Štakori su navodno bili ludi za tim perikama pa se neko dosjetio “kaveza za perike” u kojima su se držale preko noći. Zvuči grozno.

6. U 2. svjetskom ratu bolničarke su se poticale da nose crvene ruževe. Tako su mogle istaknuti svoj spol, a crveni ruž na usnama navodno je djelovao umirujuće na vojnike u bolnici.

7. Istraživanje provedeno 1991. godine pokazalo je da one političarke koje zaposle holivudske vizažiste i fotografe kako bi im napravili makeover, imaju 30 posto više šanse da pobjede na izborima. (24sata.info)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje