Četvrtak, 9. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lijepa, ali nemilosrdna: Avionska pista za koju piloti moraju proći posebnu obuku

Preuzmite sliku

Tamo ne može sletjeti svaki avion, nego onaj koji zadovoljava preporučenu težinu i dimenzije, a prije nego se “približi” Lehu svaki pilot mora proći posebnu obuku…

Dok slijećemo na piste velikih evropskih gradova lako je zaboraviti s kakvim se sve vremenskim – i drugim uslovima moraju suočiti piloti širom svijeta. Za neke od pista koje oduzimaju dah, kako putnicima, tako i onima koji samo promatraju slijetanja aviona, potrebna je i posebna obuka kako bi piloti mogli odraditi svoj posao najbolje što mogu.

  • Među brojnim opasnim pistama svoje mjesto je pronašao je i aerodrom Leh smješten u pokrajini Ladak, koja teritorijalno pripada Indiji, ali je ostatka zemlje dijeli Himalaja, prenosi punkufer.hr.

  • 23. po redu najviših aerodroma na svijetu i ne zvuči kao nešto dramatično – sve dok se ne nađete zalijepljeni za sjedište dok vjetar šamara avion. Smješten na 3255 metara iznad nivoa mora, aerodrom Leh okružen je planinama.

    Pista je dugačka tek toliko koliko je to dopustio lijep, ali negostoljubiv krajolik, a cijelu priču komplikuju i snažni vjetrovi koji jačaju kako se dan bliži večeri. Stoga je Leh u funkciji samo tokom jutarnjih sati. Ondje ne može sletjeti svaki avion, nego onaj koji zadovoljava preporučenu težinu i dimenzije, a niti svaki pilot nije kvalifikovan za takav posao – prethodno mora proći posebnu obuku i dobiti potreban certifikat.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,