Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kraljica Elizabeta posjetila trezor u kojem se nalazi 310 tona zlata (VIDEO)

zlatna elizabeta
Preuzmite sliku

Pogledajte kako izgleda trezor Engleske Banke, u kojem se nalaze tone zlata. Vrijednost jedne police na kojoj se nalaze zlatne poluge iznosi 35 miliona funti!

zlatna elizabeta

Kraljica Elizabeta II razgledava poluge zlata (Foto: AFP)

Profesor Martyn Poliakoff bio je u trezoru Engleske banke i saznao zašto zlato toliko dugo stoji na tom mjestu, ali je iznio još neke zanimljivosti o ovom elementu.

zlato policaU videu koji možete pogledati u prilogu ovog članka, profesor Poliakoff objašnjava zašto poluge zlata toliko dugo vremena ostaju u trezoru. Naime, svaka je poluga obilježena određenim brojem. Kada je kupac kupi, on ne uzima polugu zlata, nego se taj broj premješta s računa prodavatelja na račun kupca. Najstarija poluga zlata u trezoru je smještena još 1916. godine.

Trezor je prije nekoliko dana posjetila i engleska kraljica Elizabeta II, sa suprugom Princom Philipom. Na svakoj se polici toga trezora nalaze zlatne poluge ukupne vrijednosti 35 milijuna funti, što bi bilo nešto više od 84 miliona KM!

Profesor je objasnio i da dosta banaka voli svoje rezerve čuvati u zlatu jer je cijena zlata vrlo stabilna. Tako i svaka država ima rezerve u zlatu, pa i Velika Britanija, koja ima 310 tona zlata u rezervi. No, osim banaka, zlato imaju i razni drugi ljudi te se radi o ukupnoj vrijednosti od 197 milijardi funti!

Tuzlanski.ba / Dnevnik.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: