Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako ženka orla bira partnera, lekcija koju treba da nauči svaka žena

Preuzmite sliku

Kada bira partnera, ženka orla radi jednu zanimljivu stvar: Ona otkine granu sa drveta ili grma, uzme je u kljun, poleti visoko i kruži po nebu. Obično orlovi prate ženku, a onda ona baci granu i gleda.

Mužjak obično uhvati granu koja pada, podigne je visoko i onda je pažljivo kljunom, daje ženki koja je uzima kljunom. Ženka opet baca granu, a mužjak je opet hvata i vraća joj i tako nekoliko puta. Pošto ova igra umije da se oduži, ženka bira onog mužjaka koji joj uporno vraća granu iznova i iznova. Zatim ženka i mužjak biraju visoko mjesto na kojem će da prave gnijezdo od golog granja, da bi kasnije skidali perje sa sebe i stavljali ga u gnijezdo, čineći ga mekim i toplim.

Kada je gnijezdo napravljeno, ženka polaže jaja da bi nakon nekog vremena izvela piliće. Kada se iz jaja izlegu mali orlovi, oni na svijet dolaze goli i slabi. Roditelji ih prekrivaju svojim tijelima, štite ih krilima od sunca, donose im hranu i vodu dok pilići ne porastu. Kada im krila ojačaju, perje izraste i formira se rep, mama i tata shvate da je vrijeme. Tata sjedi na ivici gnijezda i počinje da udara krilima po njemu: mlati, lupa, trese gnijezdo da bi iz njega izašlo sve perje i paperje. Kad u gnijezdu ostane samo golo granje, mali orlovi sjede u uzdrmanom gnijezdu uznemireni. Nije im jasno šta se dešava. Mama za to vrijeme odlazi da uhvati ribu.

 • Donosi je na ivicu gnijezda i pred svojim mladuncima počinje polako da je jede. Mali orlovi očajnim kricima traže da ona svoj ručak podijeli sa njima, ali ona to ne radi. Očajni zbog toga što nemaju hranu, udobnost u gnijezdu, orlovi su uznemireni. Tada shvataju: ako žele da jedu, moraju da izađu iz gnijezda. I tada počinju da prave pokrete koje nikad do tada nisu pravili. Idu do ivice gnijezda koje je obično na visokoj litici i spremaju se da se survaju u ponor kako bi našli hranu. Otac orao hvata onog malog orlića koji je skočio iz gnijezda i koji još uvijek ne zna da leti i vraća ga ponovo na liticu. Pile ponovo skače u želji da se nauči da leti, a otac ga opet sprječava da se sunovrati u bezdan. Iznova i iznova hvata svoje piliće, kao što je na početku hvatao grane koje mu je ženka bacala.

  I ta životna lekcija traje i traje, sve dok mladi orao ne raširi svoja krila, uhvati vjetar i počinje da leti. Čim orao počinje samostalno da leti, roditelji mu pokazuju mjesta sa ribom kako bi naučio sam da se hrani.

  Ovo je veoma dobar primjer kako treba duhovno i fizički da obrazujemo djecu. Koliko je važno da ih ne izlažemo pretjerano udobnosti doma. Dobro je za djecu da nekad ne dobiju sve. Da biste ih osnažili da napuste gnijezdo, morate da ih naučite da samostalno lete, da samostalno pronalaze hranu.

  A to kako ženka orla bira partnera, treba da bude uzor svim ženama! Ona ne bira najljepšeg i najsnažnijeg, nego onog na koga može da se osloni. Onog koji je istrajan, uporan, koji joj je vjeran. Ona ne želi da joj se sutra djeca sruše. Ako izabere nemarnog oca, njena djeca će biti u velikoj opasnosti. (Stil.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , ,