Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako zaustaviti taksi širom svijeta

Preuzmite sliku

Ako vam je potreban taksi, kod nas je dovoljno da se nazove, dođe do taksi stanice, ili jednostavno mahnete rukom na ulici. U Rusiji je takođe mahanje rukom sasvim dovoljno, ali kako je u ostatku svijeta?

Kako su Englezi oduvijek bili posebni, ista stvar je i s njihovim taksijima. Naime, tamo je obavezno da sjedite na zadnjem sjedištu, a od vozača ste odvojeni staklom. Ako pak pokušate da sjednete naprijed, Britanci će to smatrati nepotrebnim i nepristojnim pokušajem intimizacije. Kod nas je e s druge strane, sasvim uobičajeno da sjedite pored vozača.

Što se Francuske tiče, ukoliko je plastični natpis TAXI osvijetljen, znači da je auto slobodan i može da se zaustavi. No, ukoliko se u blizini nalazi taksi stanica, vrlo vjerovatno vam taksista neće stati jer očekuje da odete tamo. Običaj je i ostaviti napojnicu od 10%.

Za razliku od starog kontinenta, u Japanu manje-više ljudi koriste željeznicu, bilo podzemnu ili nadzemnu. Stoga je tamo taksi gotovo stvar prestiža i rijetko se njime vozi. Obavezno je pozivanje telefonom, a japanski taksisti uvijek voze u bijelim rukavicama.

Što se tiče Egipta, tačnije Kaira, nedavno su uvedeni i taksiji samo za žene. Tako se stalo na put pritužbama lokalnog stanovništva, a žene se sad mogu i samostalno voziti taksijem.

Na Kubi će taksisti sami dolaziti do vas vide li vas na ulici, kao i u većini zemalja trećeg svijeta, a mi vam samo možemo savjetovati da dok uživate u čarima novih destinacija – ipak budete malo na oprezu. (B92)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,