Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jezero na Grenlandu “iscuri” za nekoliko sati: Naučnici vjeruju da će ovaj fenomen biti češći zbog klimatskih promjena

Preuzmite sliku

Popularno

Istraživači su u stvarnom vremenu posmatrali kako se jezero na površini debelog leda na Grenlandu za samo nekoliko sati prazni kroz duboke pukotine. Naučnici vjeruju da će ovaj fenomen biti češći zbog klimatskih promjena.

Sloj leda na Grenlandu može biti debeo kilometar, a ljeti je uobičajeno da se dio površine otopi i stvori jezero. Ta jezera mogu da pronađu pukotinu u ledu, prošire je pod pritiskom i stvore veliki otvor koji se spušta do dna ledene kape kilometar niže.

Fenomen je teško direktno posmatrati, ali su glaciolozi Scott Polar istraživačkog instituta u sastavu Univerziteta u Cambridgeu imali sreće kad su u julu 2018. došli na glečer Store na zapadu Grenlanda.

Nekoliko dana od dolaska, dvije trećine jezera ili gotovo pet miliona litara nestali su za pet sati s površine i propale u tlo. Na snimcima iz vazduha koje je prije i poslije napravio dron vidi se velika tamno plava elipsa koja se sužava u manji svjetlo plavi krug manje dubine.

“Bespilotna letjelica nam pomaže da načinimo visokokvalitetne snimke na područjima koja nisu bezbjedna za naučnike”, rekao je Tom Chudley, doktorant i pilot drona.

 • Glečer Store se pomjeri 600 metara za godinu dana. Naučnici su vidjeli da naglo pražnjenje jezera na neko vrijeme povećava brzinu pomjeranja glečera s dva na oko pet metara dnevno. Voda koja prolazi ispod leda, naime, “podmazuje” glečer.

  Još više iznenađuje što je voda na nekoliko sati podigla ogromni sloj leda za 55 cm, kažu naučnici.

  “Led debeo kilometar podignut za pola metra, možete zamisliti koliki je pritisak za to potreban”, rekao je Chudley.

  Svrha istraživanja objavljenog u ponedjeljak u časopisu PNAS jeste da opširnije opiše nastanak tih ogromnih pukotina koje postaju “autoputevi” po kojima voda s površine teče u bazu kape, što može da ubrza pomjeranje glečera.

  “Količina vode koja se prazni iz jezera može se povećavati na novim lokacijama za koje dosad nismo znali”, upozorio je Tom Chudley. (Hina)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , ,