Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Jeste li znali da postoji željeznica na kojoj poslove obavljaju djeca od 10 do 14 godina

Preuzmite sliku

Jeste li čuli za Gyermekvasút? Ovaj mađarski pojam označava dječiju željeznicu na kojoj rade djeca starosti od deset do 14 godina.

Da, dobro ste pročitali. Prodavanje i kontrola karata, signalizacija i druga zanimanja na željeznici, izuzev vožnje voza, data su djeci, a sve pod nadzorom odraslih.

 • Po uzoru na sličnu takvu praksu u SSSR-u, Mađari su prigrlili koncept dječije željeznice još 1947. godine. Tada se nazivala pionirska željeznica, a glavni joj je cilj bo istrenirati mlade snage za posao s kojim će se moći profesionalno baviti jednog dana, i na koji će biiti ponosni.

 • Dječija željeznica je postala odmah veliki hit, a otkako je obnovljena devedesetih godina prošlog stoljeća pretvorila se u neobičnu turističku atrakciju koja privlači brojne turiste iz različitih djelova svijeta.

  Posebno je popularna u doba oko svetog Nikole kada se svi zaposleni oblače u prigodne kostime i igraju praznučne igre s putnicima.

 • Da bi dobili posao, osnovnoškolci prolaze intenzivan kurs u trajanju od šest mjeseci tokom kojeg nauče sve što moraju znati o radu za Gyermekvasút.

  Željeznička linija Gyermekvasút danas se smatra najdužom dječijom željeznicom na svijetu. Duga je 11.2 kilometara, a povezuje Széchenyihegy i Hűvösvölgy u Budimpešti. Vožnja u jednom pravcu traje oko 40 do 50 minuta. Cijena povratne karte je oko 4 eura. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,