Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Japanci osmislili uređaj protiv neprijatnog mirisa obuće

Preuzmite sliku

Za problem neugodnog mirisa obuće koji se posebno javlja tokom toplih ljetnih dana, Panasonik je osmislio uređaj koji efikasno djeluje noću.

Panasonik MS-DS100 je uređaj koji “napada” isovalerinsku kiselinu koja je prirodni uzrok neugodnog mirisa stopala, a koji stvara jedna od miliona bakterija koje žive na ljudskom tijelu Staphylococcus epidermidis.

Uglavnom bezazlen patogen koji kolonizuje ljudsku kožu kako bi preživio, a zajedno sa Staphylococcus epidermidisom uzrokuje miris znoja kada stupi u interakciju s aminokiselinom poznatom kao leucin, koja se oslobađa kada se pojavi znoj na stopalima.

 • Uređaj MS-DS100 se stavlja u unutrašnjost obuće i pomoću jona koje u Panasoniku nazivaju “nanoe X”, elektrostatičnih atomiziranih vodenih čestica koje ispuštaju 4,8 biliona hidroksil (OH) radikala po sekundi koji reaguju s hidrogenom (vodonikom) u česticama koje uzrokuju neugodan miris i neutralizuju ih.

  Dovoljno je uključiti uređaj i gurnuti ga u obuću, nakon čega slijedi širenje jona. Proces traje pet, odnosno sedam sati za “najuporniji miris”,

  Prodaja uređaja počinje u Japanu 20. septembra, a cijena još nije poznata. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,