Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje: Sve više djece mašta o karijeri vlogera

Preuzmite sliku

Svijet je obišla vijest o novom istraživanju koje je sproveo kultni proizvođač igračka za djecu – LEGO.

Prema rezultatima istraživanja, čak tri puta više djece danas kao karijeru iz snova navodi vlogovanje u odnosu na posao astronauta. Istraživanje je sprovedeno u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu i Kini na uzorku od 3000 mališana, u dobi od 8 do 12 godina, i 326 roditelja.

Prema njemu, danas većina djece kao karijeru iz snova navodi vlogovanje, dok je posao astronauta postao apsolutno nezanimljiv. Konkretno, trećina djece je rekla da žele biti “Jutjuberi” kad porastu, dok je njih tek 11% navelo zanimanje astronauta. Zanimljivo je istaći da su odgovori u velikom dijelu zavisili od toga iz koje zemlje dijete dolazi. Tako više od polovine Kineza žele postati astronauti, te je upravo ovo zanimanje za njih najatraktivnije. Slijede ga posao učitelja, pjevača i profesionalnog sportiste, dok je posao vlogera na petom mjestu.

S druge strane, djeca s područja SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva za život bi najradije zarađivala vlogujući, nakon čega slijede zanimanja učitelj, profesionalni sportista, pjevač i, konačno, astronaut. Razlike između aspiracija djece odgajane na različitim krajevima svijeta ne pokazuje se samo u odabiru budućih zanimanja. Troje od četvoro djece je, naime, reklo kako vjeruje u tvrdnju da će ljudi u budućnosti živjeti na nekoj drugoj planeti; kod Kineza se postotak slaganja s tom tvrdnjom penje na 96%, dok on u Ujedinjenom Kraljevstvu iznosi 63%, odnosno 68% u SAD-u.

Treba se spomenuti i istraživanje o tome šta djeca žele postati kad odrastu koje je 2017. proveo Fatherly. Umjesto vlogovanja, prije samo dvije godine je većina od 1000 ispitane djece mlađe od 12 godina u SAD-u rekla kako je zanimanje o kojem maštaju ljekar. Nakon njega, slijedili su poslovi veterinara, inženjera, policajca i učitelja. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,