Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Greške koje pravimo sa mašinom za pranje veša?

Preuzmite sliku

Mašina za veš  jedno je od najnužnijih kućanskih aparata. Međutim, može biti zaista komplikovana i treba joj puno dobre njege. Jer ako nešto pođe po zlu, komšije koje  žive ispod vas neće biti previše sretni, piše Bright Side.

Mi vam želimo reći o stvarima koje radimo i koje mogu oštetiti naše mašine za pranje veša, prenosi Tuzlanski.ba.

Koristimo previše deterdženta

Mnogi ljudi misle da će, što više deterdženta koriste, to će rezultat pranja biti bolji. Međutim, to nije istina, pa čak i sami proizvođači to kažu. Korištenje previše deterdženta može dovesti samo do velikih problema, poput, na primjer, viška pjene koja može blokirati drenažu.

Uz to, višak deterdženta može začepiti ladicu, sprečavajući deterdžent da dođe čak i do vaše odjeće, zbog čega će ostati prljava.

Perimo donji veš i čarape bez vrećica

Prema statistikama, većina problema vezanih za veš mašine odnosi se na bubanj. Vrećica za pranje može garantovati da ćete nakon pranja imati potpuno isti broj čarapa koliko ste ih stavili tamo. A mali predmeti neće ući u filter i prouzrokovati njegovo lomljenje. Također, vaša odjeća će biti sigurna jer se mali dijelovi neće zaglaviti u bubnju.

 • Ne čistimo filter ili to radimo prerijetko

  Filteri u mašinama za pranje su zaista važni. Oni sakupljaju sve sitnice koje zapravo ne bi trebale biti tamo, poput kovanica i drugih stvari. Trebali biste očistiti filter 4 puta godišnje, ili čak češće, ako postoji loš miris ili ako mašina ne radi svoj posao kako treba.

  Stavljamo previše stvari u bubanj

  Čak i ako imate ogromnu hrpu prljavog veša, nije dobra ideja da preopteretite mašinu. Prvo, odjeća neće biti potpuno čista; i drugo, preopterećenjem stroja skratit će se vijek njegovih dijelova. Naravno, pranje samo nekoliko sitnica je također loša ideja, jer je jednostavno preskupo.

  Idealno opterećenje je ovo:

  Za pamuk i lan, stavite 3/4 mašine.

  Za sintetiku, napunite 1/2 mašine.

  Za vunu stavite 1/3 mašine.

 • Mašinu smo postavili na pogrešan način

  Ponekad nisu naše navike te koje lome mašine za pranje veša, već način na koji je mašina postavljena. Tokom posljednje faze pranja, bubanj se rotira nevjerovatno brzo, tako da se mašina može tresti.

  Evo najvjerovatnijih razloga zašto se mašina za pranje veša može tresti:

  Pod nije potpuno ravan…

  Vijci za transport i dalje su na mašini…

  Postoje ili slomljeni ležajevi ili amortizeri…

  Koristimo sredstva za čišćenje koja nisu namjenjena za mašinu

  Problemi počinju kada bacimo priručnik nakon što kupimo mašinu. A priručnici uvijek kažu da ne možete koristiti nikakva sredstva za čišćenje osim onih koji su namijenjeni njima. Šta se događa ako deterdžent za ručno pranje stavite u mašinu za pranje veša pitate? Previše pjene ga može slomiti.

 • Mašinu čistimo i peremo prerijetko

  Većinu vremena, ako mašina počne loše mirisati, jednostavno je zanemarimo, u nju stavimo više deterdženta i trudimo se da veš ne ostavljamo u bubnju. Ali loš miris unutar bubnja znak je da ne vodimo dobru brigu o uređaju.

  Osim čišćenja filtra, trebali bismo uključiti i način pranja bubnja. Ako nemate takav način rada, možete uključiti redovno pranje na visokoj temperaturi, ali bez veša unutra. Dodajte i malo sirćeta.

  Takođe, vlažno i toplo okruženje odlično je za plijesan. Zbog toga je bolje držati vrata mašine za pranje otvorena kada se ne koriste. Također, pokušajte osušiti ladicu za deterdžent.

  Ne koristimo meku vodu

  Svi znamo da voda iz česme nije dobra za naše zdravlje. Zbog toga kupujemo filtere za vodu ili pijemo flaširanu vodu. Sjajno je što dobro brinemo o svom zdravlju, ali ko će se pobrinuti za vašu mašinu? Tvrda voda pogoršava kvalitetu pranja i dovodi do stvaranja kamenca. Da biste provjerili koliko je tvrda vaša voda, napravite mali test.

  Trebaju vam tečni sapun, voda i prozirna flašica. 1/3 flašice napunite vodom iz česme. Dodajte nekoliko kapi tekućeg sapuna, zatvorite poklopac i protresite flašicu. Ako vodu postane teško vidjeti ili ima mliječnu boju, vjerovatno imate tvrdu vodu. I obrnuto, ako na površini ima pjene, a voda ostane prozirna, imate meku vodu. Ako imate tvrdu vodu, trebate koristiti više deterdženta.

 • Bonus: Oprani veš možete ostaviti u mašini, ali ne više od 12 sati.

  Jednostavno se može dogoditi da moramo napustiti dom, ali moramo pričekati 10 minuta da završi pranje. Međutim, stručnjaci kažu da nije tako loše ostaviti čist veš u bubnju na nekoliko sati. “Nekoliko” sati može se prevesti na više otprilike 8-12 sati, a ne sedmica.

  Stručnjaci tvrde da ako stroj održavate čistim, očistite bubanj i otvorite vrata, vjerovatno neće biti loših mirisa.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,