Ponedjeljak, 9. Decembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Grad koji je prije 48 godina propao u zemlju (FOTO)

Veliki peruanski zemljotres zahvatio je područje od 83.000 kvadratnih kilometara, a u njemu je život sveukupno izgubilo oko 70.000 osoba.

Yungay je peruanski grad koji se smjestio u središnjem dijelu države u regiji Ancash na otprilike 2500 metara nadmorske visine. Nestao je 31. maja 1970. godine zajedno s većinom od 20.000 žitelja nakon zastrašujućeg zemljotresa koji je započeo u Tihom oceanu, a jakosti 8,0 na Richterovoj ljestvici, prenosi Punkufer.hr.

Zemljotres se desio u 15 sati i 23 minute, kada je većina lokalnog stanovništva gledala utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva u Meksiku. Zemljotres je izazvao djelimični kolaps planine Nevado Huascaran, a potom i lavinu snijega, leda i kamenja, koja je u vrlo kratkom vremenu „progutala“ grad.

Rijetki preživjeli stanovnici u tom su trenutku bili na povišenom groblju nad gradom.

Veliki peruanski zemljotres zahvatio je područje od 83.000 kvadratnih kilometara, a u njemu je život sveukupno izgubilo oko 70.000 osoba. Ne čudi stoga što smatra najvećom prirodnom katastrofom u istoriji ove južnoameričke države.

Peruanska vlada zabranila je iskopavanje žrtava, a cijeli grad prozvala državnim grobljem. Otprilike dva kilometra dalje izgrađen je novi grad istoga imena u kojem danas živi oko 10.000 duša. (Tuzlanski.ba)

 

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,