Petak, 3. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Djecu ne treba potpuno ograničavati: Zašto su nestašna djeca najsretnija?

Iako su mnogi roditelji uhvaćeni u ideji da njihova djeca trebaju biti savršena, psiholozi sugerišu da nestašnost zapravo može doprinijeti njihovom ukupnom zadovoljstvu životom, piše Bright Side.

Dakle, kad god se osjećate kao da vam dijete izmiče kontroli, vjerovatno je bolje duboko udahnuti i razmišljati o tome kako to utiče na njihov razvoj i uspjeh u budućem životu, prenosi Tuzlanski.ba.

Svako dijete ima svoju jedinstvenu ličnost i način interakcije sa svijetom. Međutim, ako roditelji stalno pokušavaju staviti dijete u okvir, ono može imati problema sa samoizražavanjem i ne može utvrditi njihove stvarne želje. Naprotiv, nestašna djeca se ne plaše pokazati svoj pravi karakter i neovisnost, čak i ako to znači da sude drugi.

  • Djeca koriste svoja čula da bi komunicirali sa svijetom: izuzetno su dirljivi, vole da budu glasni i ne mogu biti mirni ni minut. Ako roditelji prisiljavaju djecu da šute i ne pokazuju nikakvu inicijativu, dijete gubi priliku za istraživanje svijeta. Neobuzdana djeca imaju veću vjerovatnost da će postati znatiželjnija i postati više dobro raspoloženi ljudi kao odrasli, jer njihova želja za učenjem nije suzbijena.

    Većina djece je izuzetno aktivna i pomalo nestašna i to je dio njihove prirode. Ne plaše se izraziti svoja osjećanja i iskoristiti maksimum svog iskustva. Pa, ponekad sa svojim entuzijazmom mogu i malo preći vrh. Međutim, ako dijete djeluje glasno i ludo, to znači da je sretno i osjeća se samouvjereno u svojoj vlastitoj koži.

  • Nestašnoj djeci je lakše da ostanu povezani sa svojim emocijama i razumiju korijene svog ponašanja kad odrastu. Ova djeca imaju veću vjerovatnost da će pokazati zdravu zrelost kada su u pitanju njihove emocije. Shvataju da su emocije važan dio njihovog života i nauče se prepoznati i uvažavati emocije drugih ljudi.

    Poslušna djeca često pate od pretjerane usklađenosti i previše su svjesna kad postanu odrasli. Nestašna djeca su spontanija i spremna su isprobati različite pristupe da se izvuku iz problema. Otporniji su na stres i mogu se oduprijeti sebi. Nestašna djeca imaju neograničenu maštu i željna su isprobati svoje ideje. Kao odrasli, ta djeca pokazuju kreativan pristup u svim sferama života i znaju da u svakoj situaciji postoje dvije strane (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,