Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Cijeli zatvor kao ogromna tamnica: Priča o jezivom mjestu u kojem su boravili neki od najvećih kriminalaca

Preuzmite sliku

Nije navikan kao Alcatraz, ali je ostavio puno veći trag u historiji izvršavanja kazne zatvora.

Danas ljudi hrle u ovaj muzej zastrašujuće vanjštine, a slavni hollywoodski glumac vodi ih kroz audio vodič. Idemo u Eastern State kaznionicu, bivši američki kazneni zatvor u Philadelphiji.

Nije uvijek (bilo) sunčano u Philadelphiji

Zatvor je radio od 1829. do 1971. godine. Bio je to jedan od najvećih i najpoznatijih zatvora svoga vremena, izgrađen u gotičkom stilu kako bi unaprijed uplašio ljude da ni ne pomišljaju na kršenje zakona.

Međutim, ono po čemu se najviše isticao bio je pristup prema zatvorenicima. Philadelphijski sistem svodio se na potpuno osamljenje zatvorenika koji međusobno nisu bili u kontaktu.

 • Naglasak je bio na vjeri i okretanju božanskim vrijednostima, zbog čega su u ćelijama instalirani stakleni otvori za svijetlost simbolizirajući „Božje oko“ koje ih uvijek gleda.

  Iako se vjerovalo kako će ovo pozitivno uticati na zatvorenike i njihovo preobraćenje, pa su stotine drugih zatvora preuzele taj model, dogodilo se suprotno: porastao je broj čuvarskog mučenja zatvorenika i samoubistava među osuđenicima.

  Jednu stvar ipak treba priznati: infrastruktura zatvora je bila puno bolja nego u bilo kojem drugom. Imali su centralno grijanje prije Bijele kuće!

  Iskrsnuo je i logičan problem: kako je svaki zatvorenik imao svoju ćeliju, zatvor je brzo postao krcat. Stoga je 1913. godine napušten sistem samica – štaviše, nevini znatiželjnici su mogli ući u dvorac i ponekad popričati sa zatvorenicima.

 • Posjetili su ga pisac Charles Dickens i politolog Alexis de Tocqueville.

  Među slavnim ali prisilnim gostima bili su mafijaš Al Capone (prije nego je završio u slavnijem Alcatrazu) i pljačkaš banaka Willie Sutton.

  Kada su Willieja pitali zašto je pljačkao banke, odgovorio je: Zato što je u njima novac. Iako je kasnije u svojoj knjizi „Gdje je novac“ izjavio kako to nije ozbiljno rekao, izjava je bila povod za rođenje tzv. Suttonovog zakona koji preporučuje svima, a naročito doktorima, advokatima i drugima, da prilikom potrage za uzrokom nekog problema – najprije traže ono što je očito i najlogičnije.

  Živahan „afterlife“

  Nakon duge slavne karijere, zatvor je otišao u mirovinu. U periodu mirovanja tokom 1980-ih niknula je šuma unutar njegovih zidina a razmnožile su se i mačke uličarke pa je sve skupa izgledalo kao bizarna džungla.

  Lokalne vlasti su potom reagirale i preuredile zatvor u edukacijski centar u kojem posjetitelji mogu doći na historijske ture.

  Danas je otvoren javnosti kao muzej kroz koji vas može provesti vodič, ali isto tako možete uzeti slušalice i sami prošetati prostorijama. U tom slučaju, kroz zatvor će vas voditi glas slavnog američkog glumca Stevea Buscemija, zajedno s nekim bivšim čuvarima i zatvorenicima.

 • Na putu kroz zatvorske labirinte možete uočiti neobičnu izložbu zvanu „Mačji duhovi“. Sjećate se mačaka koje su se nakotile u njemu? Pa, ovo je izložba posvećena njima. Srećom, zbrinute su kad se krenulo s restauracijom zatvora, ali izložba mačkastih skulptura napravljena od razgradivih materijala koji s vremenom „nestaju“ podsjeća nas da niko nije vječan.

  Tura završava izložbom o zatvoreničkom sistemu u modernom svijetu s informacijama o američkim zatvorima i njihovim problemima.

  Godišnje ga posjeti gotovo 220 000 ljudi. Nisu mu odoljeli ni Tina Turner koja je u njemu snimila spot za pjesmu „One of the living“, ni MTV koji je u njemu snimao svoj reality show „Fear“.

  Eastern State organizuje virtualne interaktivne ture preko Zoom-a za školske razrede, fakultetske skupine, grupe prijatelja ili porodicu. Želite li vidjeti više i čuti istinite priče o zatvorskim intrigama u online društvu, to možete učiniti preko njihove službene web stranice. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,