Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Biser Pirinejskog poluotoka: Idiličan španski grad u kojem kao da je vrijeme stalo

Preuzmite sliku

Granada, grad koji se nalazi u predivnoj Andaluziji nazivaju još i španskim perlom.

Smjestila se u podnožju planinskog lanca Sierra Nevada i idealno je mjesto za kratki izlet. Ako se odlučite na posjetu, ovo su naši savjeti kako tamo provesti 24 sata.

Kako do Granade?

Ako ste se odlučili putovati do Granade, a želite putovati avionom, najbolja je opcija da kupite avionsku kartu do Malage koja je od same Granade udaljena 125 kilometara. Primjera radi, jeftine avionske karte do Malage možete pronaći iz Budimpešte, a za jedan smjer platit ćete od 25 eura na više. Dostupni su i direktni letovi do Granade iz Budimpešte, ali ako kupujete karte za direktan let, potrošit ćete više nego što kad kupite kartu do Malage pa autobusom putujete do Granade.

Kad stignete na aerodrom u Malagi, javnim prijevozom trebat ćete nastaviti do Granade. Naša je preporuka da odaberete autobus u kojem ćete se do samog centra voziti 1 sat i 30 minuta, a autobusnu kartu platit ćete 12 eura u jednom smjeru.

 • Kako se kretati po gradu?

  Ako vam je za kretanje po gradu potrebno sredstvo javnog prijevoza, na raspolaganju su vam autobusi, podzemna željeznica i naravno taksi službe. Vozite li se autobusom, kartu za prijevoz u jednom smjeru platit ćete 1,40 eura, a kupiti možete i Credibus karticu na kojoj imate određeni iznos u visini cijene za koju ste je platili. Tako možete uštedjeti jer u ovom slučaju jednu vožnju plaćate između 0,83 i 0,97 eura.

  Poželite li koristiti podzemnu željeznicu, kartu u jednom smjeru plaćate 1,35 eura, a kupite li travel card, za jedan ćete smjer izdvojiti 0,82 eura. Ako pak volite komfor i preferirate taksi, trebate znati da će vas putovanje s jednog kraja grada na drugi koštati 25 eura.

  Zanimljive činjenice o Granadi

  Ako vas ime Granada podsjeća na nekakvo voće, u pravu ste. Naime, simbol grada je nar, a sama riječ granada na španskom znači upravo nar. Vjerujemo i da ste za Granadu već čuli, a prva stvar s kojom ćete je najvjerovatnije povezati je famozna građevina Alhambra.

 • Uz Alhambru veže se jedna zanimljiva legenda, a onda govori o tome da je ova građevina zapravo ogroman sunčani sat. Zanimljive su i teorije o nastanku samog imena grada, a neke od njih govore da naziv ima orijentalno podrijetlo, a u prijevodu znači veliki dvorac. Kroz historiju ovdje su stanovali i Židovi koji su joj nadjenuli naziv Garnat-al-Yahud, što možemo prevesti kao velika židovska utvrda ili dvorac. Međutim, još je zanimljivije da se spominje prvotni naziv grada koji na arapskom glasi Gárnata, a prevodi se kao brdo stranaca.

  Što vidjeti i doživjeti u Granadi u 24 sata?

  Poželite li istražiti ovaj zanimljiv andaluzijski grad, krenite s istraživanjem svjetski poznate Alhambre. Alhambra je naziv dobila prema crvenoj boji cigle od koje je građena, a njezina gradnja trajala je od 1238. do 1358. godine.

  Okružuje je mnoštvo parkova i zanimljivih prirodnih kreacija, a prošetati možete i kraj slavoluka iz 16. stoljeća. Poglede pak ćete dugo pamtiti jer je sama građevina izgrađena na vrhu brda, stoga obavezno ponesite fotić. Ulaznicu ćete platiti 14 eura, ali vjerujte, isplati se.

  Krenite dalje i istražite staru arapsku četvrt koja nosi naziv Albaycin. Ovdje možete doživjeti pravi arapski uticaj po pitanju arhitekture ali i same kulture, stoga prošećite uskim ulicama i dopustite vam da vas vrate u historiju. Volite li zalaske sunca, ovo će za vas biti izvrsno mjesto jer će vam pogled pucati prema Alhambri.

 • Svratite i do Sacromontea, famoznog naselja koje su još u 18. stoljeću nastanili Romi, a mjesto je poznato i po flamenku, stoga ćete tu uživati i u historiji, ali i muzici i plesu. Na popis lokacija koje ćete istražiti stavite i Plaza Nuevu, najstariji trg u Granadi. Ovdje su se nekad održavale borbe s bikovima, stoga znajte da ćete se nalaziti na veoma važnom mjestu.

  Volite li sakralnu arhitekturu, zaputite se prema katedrali koju je dala izgraditi kraljica Izabela na mjestu nekadašnje džamije. Tu ćete uživati u ljepotama španske renesanse, a trebate znati i da je ovo 4. po veličini katedrala na svijetu.

  Sanjate li pak o onim famoznim historijskim kupkama, pronađite Bañuelo, poznate arapske kupke koje možete vidjeti u izvornom obliku. Kartu za razgledavanje platit ćete 5 eura, a za posjetu su dostupne svakog dana u sedmici.

 • Međutim, nećete iz Granade otići bez da shvatite važnost i značaj flamenka, poznatog španskog glazbenog žanra. Sam flamenko sastoji se od pjesme, plesa i naravno muzike, a kroz godine je ovaj stil bio pod uticajem arapske, židovske i kršćanske kulture. Cijene flamenko točaka kreću od 15 eura, stoga ih istražite više i odaberite onu za vas najpovoljniju. Nećete se razočarati jer ipak, to je lokalna kultura. Ako vam se svidi, možete upisati čak i kurs plesa.

  Šta kad ogladnite?

  Granada kao i Andaluzija poznate su po tapasima, stoga ćete obavezno tamo probati zalogajčiće. One koje turisti najviše vole zovu se la bomba, requete, pipirrana i remojon. Uvijek ćete ih jesti u kombinaciji s lokalnim vinom ili pivom. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,