Četvrtak, 16. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Napokon otkriveno kako su Egipćani prenosili ogromne kamene blokove za piramide!?

Preuzmite sliku

Pitanje kako su Egipćani, bez pomoći moderne tehnologije, pomicali goleme kamene blokove da bi napravili svoje slavne piramide, desetljećima muči egiptologe i razne druge stručnjake.

A sada znanstvenici sa Sveučilišta u Amsterdamu (UvA) i FOM-a vjeruju da su otkrili rješenje, za koje tvrde da im je bilo pod nosom cijelo vrijeme.

  • piramide-01052014-625uva
  • Naime, Egipćani su teret prenosili preko pijeska u pustinji na velikim “sankama”. Bila su to vrlo bazična sredstva za transport; velike ploče s krajevima lagano zavinutim prema gore.

  • grobnica-crtez-piramide
  • A kad pokušate takve konstrukcije s velikim teretom povući po pijesku, one se ukopavaju stvarajući nakupine pijeska ispred sebe, zbog čega bi se ispred njih stalno moralo čistiti.

    S druge strane, kad je u pitanju mokri pijesak, takvih problema nema. Kod pijeska s određenom količinom vlage, kapilarni mostovi (u principu mikrokapi vode koje povezuju zrnca pijeska jedno s drugim), stvaraju se preko zrnaca, što udvostručuje relativnu čvrstoću materijala, piše Gizmodo.

    Zbog toga se pijesak ne nagomilava i dvostruko smanjuje snagu potrebnu za vučenje.

    Egipćani su to očito znali, a na crtarijama na zidu grobnice Djehutihotepa prikazana je upravo scena u kojoj robovi vuku golemi kip svojeg vladara, pri čemu se jasno vidi kako jedan od njih ispred saonica lijeva tekućinu, objašnjava se na FOM-ovim stranicama. (Index.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,