Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sastanak s Venecijanskom komisijom – Bez konkretnih dogovora

Preuzmite sliku

Na prvom sastanku predstavnika političkih stranaka u BiH s članovima Venecijanske komisije danas u Sarajevu, na kojem je razgovarano o izmjenama u izbornom zakonodavstvu, osim iznošenja stavova i mišljenja predstavnika bh. političkih stranaka, koji su uglavnom ostali nepromijenjeni, nije bilo nikakvih konkretnih dogovora.

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović obratio se novinarima nakon sastanka te kazao da će Venecijanska komisija samo dati savjete i mišljenje o tome šta je najbolje kada su u pitanju evropski standardi i prakse.

– Oni neće nametati rješenja niti će vršiti pritisak. Njihova uloga je da pomognu nama u BiH da dođemo do domaćeg rješenja koje će biti u skladu s evropskim standardima – dodao je.

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zoran Mikulić kazao je da su članovi Venecijanske komisije saslušali mišljenja i obrazloženja prijedloga zakonskih rješenja bh. političkih predstavnika o načinu na koji se može izaći iz “izborne krize”, ali da nisu formirali nikakav stav niti mišljenje.

 • – To nije njihova primarna zadaća niti će oni davati bilo kakve instrukcije. Već su dali svoje mišljenje u pogledu zakonodavstva Federacije BiH i BiH, odnosno mišljenje koje su prethodno dali u stavu koji je sastavni dio odluke Ustavnog suda u slučaju “Ljubić” –  pojasnio je.

  Mikulić je napomenuo da članovi Venecijanske komisije očekuju od predstavnika političkih stranaka u BiH da sami postignu neki konsenzus, pa da na osnovu toga dođu do zakonskog prijedloga na koji bi Venecijanska komisija potom dala svoje mišljenje.

  – Nadam se da će Venecijanska komisija nakon razgovora koji slijede tokom naredna dva dana dati svoj stav u vezi s postojećim prijedlozima koji se nalaze u zakonodavnoj proceduri – rekao je, uz napomenu da je prvenstveno mislio na prijedlog Demokratske fronte (DF) i SDP-a koji su davno uputili u Parlament FBiH, a koji još nije doživio svoj “parlamentarni epilog zbog opstruiranja SDA i HDZ-a”.

  Mikulić smatra da je spomenuti prijedlog najbolji te da je u potpunosti usaglašen s Ustavom BiH, Ustavom FBiH, Izbornim zakonom BiH te stavovima izraženim u odluci po apelaciji u slučaju Ljubić, kao i sa stavom Venecijanske komisije u istom kontekstu.

  Naglasio je da su tokom današnjeg sastanka političke stranke uglavnom ostale pri svojim ranijim stavovima, a da Hrvatska demokratska zajednice (HDZ) ima “najtvrđi stav”.

  – HDZ pokušava iskoristiti Dom naroda za blokiranje svih daljnjih procesa te omogućiti svoje vječito učešće u vlasti, odnosno svojim teorijama diskriminacije, prvenstveno delegata iz reda vlastitog naroda, pa potom i delegata iz ostalih naroda, kako bi onemogućili bilo koga drugog da ikada više može učestovati u formiranju vlasti – kazao je član Predsjedništva SDP-a.

  Iz Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu jučer je saopćeno da će, kao što su dogovorile političke partije u FBiH, u kontekstu napora EU i SAD-a za olakšanje procesa u pogledu izborne reforme i nakon formalnog zahtjeva upućenog od EU, Venecijanska komisija prisustvovati nizu sastanaka s relevantnim sudionicima izbora.

  Nakon današnjeg, najavljena su još dva sastanka sutra i prekosutra. (FENA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje