Ponedjeljak, 15. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Putin poručio da Evropa treba zahvaliti Turskoj

Preuzmite sliku

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Evropa treba biti zahvalna Turskoj na nesmetanom dotoku prirodnog gasa iz Rusije, javlja Anadolu Agency (AA).

Putin je prije sastanka s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u ruskom Sočiju poručio da je veoma sretan što je ugostio turskog predsjednika u Rusiji.

Putin je podsjetio da je prije ovog sastanka delegacija ruske vlade zadužena za ekonomiju posjetila Tursku na poziv Erdogana, te da su delegacije razgovarale o svim važnim aspektima bilateralne saradnje.

Ističući da je obim trgovinske razmjene između dvije zemlje prošle godine povećan za 57 posto, Putin je napomenuo da je i u prvim mjesecima ove godine, uključujući i maj, obim trgovine udvostručen. Putin je dodao da postoje mnogi strateški projekti koje provode dvije države, te je podsjetio na projekat nuklearne elektrane Akkuyu i druge energetske projekte.

“Projekat prirodnog gasa Turski tok, koji smo nedavno završili, postao je jedan od važnih gasovoda koji transportuje ruski prirodni gas u Evropu. Turski tok nastavlja da radi redovno, za razliku od drugih gasovoda kojima se isporučuje gas u drugim pravcima. Ne samo da isporučuje prirodni gas u Turskoj već i transportuje naš gas potrošačima u Evropi. Evropa bi trebala biti zahvalna Turskoj na nesmetanoj isporuci prirodnog gasa iz Rusije“, kazao je Putin.

Ističući da je zahvaljujući posredovanju Ujedinjenih nacija (UN) i Turske  problem oko isporuke ukrajinskog žita iz crnomorskih luka riješen i da je isporuka već počela, Putin se zahvalio Erdoganu što je poduzeo potrebne mjere u tom kontekstu.

Dodao je da se na ovaj način u svijet izvode i ruski prehrambeni proizvodi i đubrivo.

“Ovo je veoma osjetljivo pitanje, posebno za države u razvoju. Ove države su na rubu ozbiljnih problema zbog isporuke prehrambenih proizvoda i đubriva. Ovakve odluke, donesene uz vaše učešće, važne su za sve ove države. Zato vam hvala na tome”, kazao je Putin turskom predsjedniku.

Putin je izrazio nadu da bi danas mogao biti potpisan i memorandum o razumijevanju za unapređenje trgovinskih i ekonomskih odnosa između dvije zemlje, u skladu sa sporazumima koje je ruska delegacija postigla u Turkiye prije nekoliko dana.

Naglasio je da će tokom sastanka sa Erdoganom razgovarati o sigurnosnim pitanjima u regionu.

Razgovaraćemo i o regionalnim pitanjima, posebno o sirijskoj krizi. Turskoj i Rusija daju ozbiljan doprinos normalizaciji situacije u toj zemlji”, rekao je Putin.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,