Nedjelja, 5. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

659

OPORAVLJENI

30

UMRLI

24
Preuzmite sliku

Između privrede i politike: Čović dočekuje Vučića, Izetbegović i Ivanić ne dolaze

Popularno

Mostarski sajam privrede otvara se u utorak, a to će biti prilika da se tim povodom u gradu na Neretvi okupe i regionalni zvaničnici i iskoriste priliku za potencijalne dogovore o privrednoj saradnji, a ni političke teme nikada nisu isključene.

Ovogodišnja zemlja partner Mostarskog sajma bit će Srbija. Tako će se gotovo 60 kompanija iz Srbije predstaviti od 10. do 14. aprila u Mostaru. Sajam će otvoriti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Pored Vučića u Mostaru će boraviti premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijer Bugarske Bojko Borisov i drugi zvaničnici.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović danas će ugostiti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i predsjednika Crne Gore i premijera Bugarske.

Prema nezvaničnim informacijama, otvorenju sajma neće prisustvovati članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić.

Tačni razlozi Izetbegovićevog nedolaska u Mostar nisu poznati, ali se pretpostavlja da se radi o načinu organizacije političkih susreta, kao i ranijim obavezama, dok se Ivanić nalazi van BiH.

Domaćin sajma bit će član Predsjedništva BiH Dragan Čović, a Predsjedništvo BiH je pokrovitelj manifestacije.

Iako je Predsjedništvo BiH pokrovitelj sve su prilike da će to ove godine biti u krnjem sastavu, bez Izetbegovića i Ivanića.

Koliko će na sajmu i u okviru sajamskih susreta biti prilike za aktuelne političke teme ostaje da se vidi, ali je jasno da bez Izetbegovića neke važne teme u BiH, pa i za region, a naročito kada su pitanju odnosi sa Srbijom, neće biti na dnevnom redu.

Sajmu u Mostaru ove godine trebao bi prisustvovati i predsjednik RS-a Milorad Dodik. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje