Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanka o Đokoviću: Ja kada poželim popiti pivo, to i uradim, a Novak ne

Preuzmite sliku

Svojevremeno sjajna teniserka Andrea Petković za njemački Zeit napisala je kolumnu o Novaku Đokoviću i situaciji koja ga je zadesila u Australiji.

Rođena Tuzlanka, koja je bila deveta teniserka svijeta 2011. godine, u sjajnim je odnosima s Novakom Đokovićem već godinama i baš zato su Nijemci nju odabrali da ga opiše najbolje što može.

“Uz razočaranje došli su stid i gnjev prema svijetu i Bogu, ili u šta god vjeruje: gnjev zbog toga što toliki rad nije nagrađen. Onda sam se sjetila da sam odrasla i najkasnije s 25 godina shvatila da život tako ne funkcionira. Ali, u emotivnim trenucima čovjek biva dijete, koje čezne za tim da ga roditelji nagrade i vole. To me dovodi do Novaka Đokovića i do pitanja je li i on osjećao stid i gnjev zbog situacije i svijeta koji ga ne nagrađuje”, počela je Petković filozofski u kolumni za Zeit.

Kćerka proslavljenog tenisera iz Tuzle Zorana Petkovića željela je opisati u tekstu da li Đoković treba osjećati stid ili gnjev nakon Australije.

“Jedna strana sada misli da je Novak bahati egomanijak, koji je sam kriv za sve jer se neće vakcinisati. Druga strana ga predstavlja kao žrtvu i politički simbol na kojem trenira strogoću. Istina je – oboje je tačno, i to na kompleksan način istovremeno”, navodi teniserka koja nastupa pod zastavom Njemačke.

Petković zna kada je Đoković posljednji put pojeo nešto slatko i koliko se stvari odrekao u posljednjih 20 godina, a sve kako bi napravio karijeru kakvu je napravio.”Novak i ja smo isto godište, 1987. Moja posljednja dva mjeseca apsolutnog odricanja za Novaka traju 20 godina. Kada poslije dvije sedmice teških treninga poželim popiti pivo, onda to i napravim. Novak ne. Kada jednom sedmično odem u kafić kako bih kratko bila u svijetu koji se ne sastoji isključivo od bijelih linija i zvuka udarca reketa u tenisku lopticu, onda mi samo svaki drugi put pođe za rukom da ne naručim kolač. Koliko ja znam, Novak je nešto slatko pojeo posljednji put u jednom srbijanskom restoranu. To su bile palačinke s medom bez glutena. Znam to tačno jer sam bila tu i pitala sam se još tada šta sve smije”, dodaje Petković.

Za kraj filozofskog osvrta na situaciju u vezi sa Đokovićem Andrea je poručila da više vjeruje Đokoviću koji nije vakcinisan, nego nekome ko nije popularan, a ima isto mišljenje.

“Kada Novak pazi na to šta unosi u tijelo, za mene je to puno vjerodostojnije od one djevojke koja mi u New Yorku pred restoranom brze hrane s burgerima objašnjava da se neće vakcinisati jer ne želi u svoje tijelo unositi toksične stvari. A pritom je još s guštom povukla dim iz cigarete koju je sama smotala. Budući da to znam o Novaku, pitam se osjeća li on zbog svijeta stid ili gnjev. Ili oboje. Tako, kao ja. Samo što sam ja svoju nagradu očekivala poslije dva mjeseca i bila sam bijesna na svijet zbog izuzetno loše odigranog meča. Dok Novak poslije 18 godina perfektnog ponašanja (možda) očekuje nagradu i poslije izbacivanja iz Australije (možda) osjeća gnjev prema svijetu”, navodi Petković. (Klix.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje