Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ostvarila san: Rođena sa po četiri prsta na svakoj ruci, a došla do Wimbledona

Preuzmite sliku

Popularno

Petnaestogodišnja Francesca Jones iz Yorkshirea je teniserka rođena s četiri prsta na svakoj ruci i njen put do teniske zvijezde bio je teži nego kod drugih sportista jer je svako malo morala ići na bolne operacije.

Od devete godine živi u Barceloni, na teniskoj akademiji, stotine kilometara udaljena od svojih roditelja. Francesca je rođena sa EEC sindromom, rijetkim poremećajem zbog kojeg ima manje prstiju na rukama i nogama. To je nije spriječilo da ostvari svoje snove i postane uspješna tenisačica u juniorskoj konkurenciji.

U svom prvom nastupu na nekom Grand Slam turniru već je pokazala da zaslužuje biti među najboljim juniorkama svijeta. U Wimbledonu je dogurala do drugog kola u juniorskoj konkurenciji, a s turnira izbacila ju je godinu dana starija Amerikanka Kayla Day (4-6, 7-5, 6-1).

  • francesca-jones-teniserka2
  • Jones kaže da svoj uspjeh može zahvaliti bolesti jer je zbog nje odlučnija i hrabrija. – Mnogi ljudi me kritikuju i govore ružne stvari. To me samo motiviše. Kažem im: “Samo me gledajte..” i nastavim dalje – kaže teniserka.

    Prošle godine je imala čak tri operacije ručnog zgloba pa je njen nastup na Wimbledonu zapravo čudo. Odbija dopustiti bolesti da je sputava u bilo kojem smislu. – Daću sve od sebe da uspijem. Danas mi je na primjer otpao nokat, što se događa prilično često jer moram jako stiskati reket. Kada sam bila mlađa imala sam problema i s nogama, a ne samo s rukama. Imam tri prsta na desnoj nozi, koja mi je dominantna pa mi je i ravnoteža bila slabija strana. Kada sam odrastala, naučila sam se nositi sa svojim problemima. Sve je to na psihičkoj bazi, ako si uporan, sve će se na kraju isplatiti – odlučna je mlada teniserka.

    Na tenis se odlučila jer je kao dijete bila malo punija pa se htjela baviti nekim sportom kako bi smršavila. Uskoro su svi shvatili da je jako talentovana za tenis. (NN)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje