Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sport: Doniraju mozgove zbog posljedica povreda

Preuzmite sliku

Dva bivša igrača američkog nogometa će nakon smrti donirati mozgove za istraživanje povreda glave u ovom sportu.

Američki nogomet jedan je od najgrubljih sportova na svijetu. Mnogi igrači iz NFL-a po završetku karijere suočavaju se s trajnim oboljenjima mozga, izazvanim teškim duelima na terenu.

Neki su na sudu s ligom, u parnicama teškim milijardu dolara. Kako bi skrenuli pažnju na svoj problem, ovih dana su neki igrači pokrenuli neobičnu akciju.

Steve Weatherford i Sidney Rice godinama su igrali u NFL-u. S New York Giantsima i Seattle Seahawksima osvojili su Super Bowl.

Prva trauma s osam godina 

Odlučili su, poslije smrti, donirati svoje mozgove za medicinska istraživanja oboljenja izazvanih udarcima u glavu na sportskim terenima.

“Sve se svodi na priliku da učinimo nešto konkretno, a to je da doniramo. Ja sam uživao igrajući u NFL-u, ali nažalost nisam bio zaštićen onako kako bi trebalo. Nisam bio upoznat s posljedicama koje mogu izazvati ozljede glave. Medicinska istraživanja koje će liječnici provesti mogla bi pomoći da se bolje zaštite mlađe generacije”, kaže Rice.

  • brain-donation
  • Rice se sa 27 godina povukao s profesionalne scene zbog zabrinutosti za zdravlje nakon pretrpljenih brojnih udaraca u glavu.

    Sport kojim se bavio od ranog djetinjstva donio mu je dvadesetak ozljeda glave.

    “Prvi put sam doživio traumu glave kada sam imao osam godina. Nisam bio ni svjestan šta se dogodilo. Sudario sam se s drugim dječakom i prvi put sam vidio zvijezde. Mislio sam da se to događa samo u crtićima i nisam rekao ni treneru ni roditeljima, već sam se vratio u igru”, svjedoči Rice.

    ‘Mozak je nezamjenjiv’

    Kako kaže, svojoj djeci ne bi dozvolio da se bave sportom koji on najviše voli. Steve Weatherford je sličnog mišljenja.

    “Bez obzira na to koliko ja volim američki nogomet, svome sinu ne bih dozvolio da ga igra dok ne napuni 16 godina. Ne želim da zadobije ozljedu glave jer tijelo u toj dobi nije spremno za takvu traumu. Mozak je jedan i nezamjenjiv i moramo ga čuvati”, poručuje Weatherford.

    Što više znamo i što više istraživanja se provede, bliže smo rješenju problema – kazali su to sportaši koji su željeli dati svoj doprinos, kako bi sportski tereni u budućnosti bili sigurnija mjesta.

    (Izvor: Al Jazeera i agencije)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,