Ponedjeljak, 6. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Regata povezuje zemlje regije: Rafteri će za 18 dana preći put od Banjaluke do Beograda (FOTO)

Preuzmite sliku

Rafting regata “Banjaluka Beograd 2015” startala je danas iz Banjaluke, a rafteri će u sledećih 18 dana preći plovni put dug 505 kilometara.

U regati će osim 10 članova Rafting kluba “Kanjon” iz Banjaluke, koji će veslati cijelu dionicu puta, učestvovati i rafteri, kajakaši i kanuisti iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, a pojedine etape izveslaće i pripadnici Oružanih snaga BiH, Specijalne policije Republike Srpske i Crne Gore, kao i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

I ove godine regata je usmjerena ka prevenciji od elementarnih nepogoda, na prvom mjestu poplava, koje su prošle godine gotovo opustošile pojedine gradove BiH i Srbije.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, koji je označio start regate izjavio je da je u pitanju značajna manifestacija koja ima i sportski i ekološki i turistički pa i politički duh. U sportskom smislu prema njegovim riječima značajno je povezivanje sportskih klubova i radnika, a u turističkom smislu to je “promocija turističkih destinacija oslonjenih na Vrbas i Savu”.

“Značaj regate je izuzetno velik zbog toga što ona potvrđuje naše opredeljenje da čuvamo ovo blago koje imamo, a to su naše rijeke, naše vode i u tom smislu ekološka dimenzija te aktivnosti je izuzetno značajna”, rekao je Gavranović.

Istakao je da će po dolasku u Beograd 8. oktobra raftere dočekati gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Aleksandar Pastir, predsjednik Rafting kluba “Kanjon”, organizatora regate, istakao je da će se u sljedećim danima broj učesnika u regati mijenjati. Danas je startalo osam čamaca, jednu dionicu će veslati pet čamaca, a pripadnici Oružanih snaga BiH ponovo će se priključiti u Domaljevcu i Orašju.

“Regata će varirati sa pet do deset čamaca, a Rafting savez Srbije će nas dočekati u Srbiji gdje će ući sigurno sa deset čamaca u Beograd”, rekao je Pastir.

Kaže da je za raftere vrijeme najveći izazov, jer su ih prošle godine kiša i vjetar pratili osam dana. Ove godine prognoze su bolje, ali je sasvim normalno do 8. oktobra bude jedan ili više kišovitih dana.

“Za same raftere ovo podrazumijeva jedan veliki izazov pogotovo jer mi veslamo na divljim vodama i brzim rijekama, naši čamci nisu konstruisani za mirne vode. U prosjeku veslamo između 10 i 12 sati dnevno. Sava i donji tok Vrbasa praktično stoje, tako da  ukoliko ne veslate, čamac će vam stajati”, rekao je Pastir.

Član Rafting kluba “Kanjon” Radoslav Kaurin kaže da je učešće u regati mentalno zahtjevno, jer učesnik mora izdržati odsustvo od kuće, porodice i stvari koje čine svakodnevnicu.

Ovaj rafter učestvuje od početka u regati od Banjaluke do Beograda, tako da mu je ovo treći put i kaže da ne planira prestajati.

“Pripreme traju našu cijelu sezonu, jer stalno radimo na vodi. Imali smo prošle godine tu nesreću pa da smo radili i u tim poplavama, pa smo stekli nova iskustva i saznanja”, kazao je Kaurin.

Jasmina Davidović, ministar porodice omladine i sporta Republike Srpske, istakla je da je RS bogata vodotokovima i rijekama naglašavajući koliko je bitno raditi na njihovom očuvanju i zaštiti. Istakla je da regata povezuje gradove, ali i “sve ljude koji žive na oblama Vrbasa i Save u zajedničkoj želji da se održi čistoća rijeka jer je to ono što ostavljamo svojim potomcima”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,