Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zimske olimpijske igre za osobe sa smetnjama: Iz BiH putuje 16 takmičara

Preuzmite sliku

Zimske olimpijske igre za osobe s posebnim potrebama ove godine održaće se u Austriji, a reprezentacija Specijalne olimpijade BiH putuje sa 16 takmičara i nadom da će neki od njih biti među osvajačima medalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Kada Delić-Selimović, izvršna direktorica Specijalne olimpijade BiH, kaže, da iako u Austriju putuju tek 14. marta, odlučili su danas organizovati promociju tima na ZOI, jer je riječ o posebnom trenutku za osobe sa posebnim potrebama i invaliditetom.

“Nama imponuje, da smo na 2005. na Zimskim olimpijskim igrama imali samo tri predstavnika, četiri godine kasnije u Idahu isto troje, 2013. u Pyeongchang samo jednog, a ovoga puta idemo u Austriju sa 16 takmičara, pet trenera i dvoje oficijelnih predstavnika. U alpskom skijanju će nas predstavljati po tri takmičara u muškoj i ženskoj konkurenciji, a u skijaškom trčanju po pet u obje konkurencije. Potajno se nadamo nekoj od medalja“, kaže Delić-Selimović za Anadolu Agency (AA).

Zimske olimpijske igre održaće se od 14. do 25. marta u Austriji, a takmičarska borilišta biće u Schladmingu, Ramsauu i Dachsteinu.

“Ovoga puta na Zimske olimpijske igre prijavilo se 117 zemalja i to je najveće ovogodišnje svjetsko takmičenje, kada je riječ o sportskom programu za osobe za invaliditetom. Trebalo bi biti blizu 3.000 sportista u devet sportskih disciplina, kojima će se priključiti naša reprezentacija. Bh. takmičari će nastupa u alpskom skijanju u Schladmingu i u skijaškom trčanju u Ramsauu. Reprezentacija BiH će od 14. do 17. marta boraviti u Bruck an de Muru, malom mjestu koje za sve zemlje učesnici organizuje upoznavanje Austrije, ali i s druge strane da domaćini prepoznaju značaj i vrijednosti zemlje iz koje dolaze takmičari“, naglašava Delić-Selimović.

Izvršna direktorica Specijalne olimpijade BiH kaže da nije bilo nimalo lako osigurati sredstva za nastup bh. sportista u Austriji. Cijeli program, koji je trajao dvije godine i uključuje pripreme i sam odlazak i nastup sportista na igrama, koštao je 136.000 konvertibilnih maraka (KM).

No, Delić-Selimović se zahvaljuje mnogobrojnim sponzorima Specijalne olimpijade BiH koji su obezbijedili neophodna sredstva. Među njima je i Asmir Begović, fudbalski reprezentativac BiH i golman Chelseaja koji je osigurao sportsku opremu za bh. tim.

BiH će u Austriji predstavljati: alpsko skijanje: Hadun Tanović, Andrija Radoš, Spomenko Martinović, Erna Sunjić, Merima Osmanović, Tanja Glavočević; skijaško tračanje: Sanela Curović, Hiba Sultanović, Almedina Bešlija, Kristina Klačar, Edita Dikonja, Josip Adžaip, Njegoš Mihajlović, Ismet Alimanović, Radenko Savanović i Nemanja Šević.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje