Srijeda, 8. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vozači Formule 1 odlučili: Voze u Jeddi, uprkos napadu!

Preuzmite sliku

Posle četiri sata vijećanja, vozači Formule 1 donijeli su odluku da voze trku za Veliku nagradu Saudijske Arabije, iako je u petak, između dva slobodna treninga, na 20 kilometara od staze u Jeddi izvršen raketni napad na naftno postrojenje.

Taj napad je prvobitno doveo do odlaganja drugog treninga za 15 minuta, da bi nakon njega usljedio sastanak na kojem su šefovi timova jednoglasno odlučili da se trka vozi. Organizatori i prvi čovek Formule 1 Stefano Domenikali naglasili su da su dobijene garancije da staza neće biti meta napada i da trenutno ne postoji bezbednije mjesto u Jeddi od nje.

Međutim, nedugo zatim došlo je do novog obrta, pošto su vozači prvo imali sastanak sa šefovima Formule 1, da bi potom ostali sami, a sve je ukupno trajalo više od četiri sata. Među vozačima postoji zabrinutost zbog razvoja situacije, pošto je to bio drugi raketni napad posljednjih dana u blizini Jedde. Kasnije su se sastanku ponovo pridružili šefovi ekipa koji su još bili na stazi, da bi se on završio oko 2.30 poslije ponoći po lokalnom vremenu.

Od čelnika Asocijacije Gran Pri vozača u Saudijskoj Arabiji je prisutan jedino vozač Mercedesa George Russell, dok su predsedavajući Aleks Vurc i drugi direktor Sebastian Vettel opravdano odsutni – četvorostruki svjetski šampion jer je i dalje pozitivan na koronavirus. Upravo Russell je po završetku sastanka otišao da se vidi sa članovima direkcije trke i saopštio im je da je odluka vozača da se trka vozi po planu. Brojni mediji prenose da nisu svi zadovoljni tom odlukom, tako da ćemo tek tokom vikenda znati pouzdano kakav će biti dalji razvoj situacije.

Nastavak akcije u Jeddi zakazan je za 15 sati, kada je na programu treći slobodni trening, dok su kvalifikacije tri sata kasnije. Trka za Veliku nagradu Saudijske Arabije vozi se u nedelju od 19 sati, a kompletan trkački vikend možete da pratite na Sport Klubu HD.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,