Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Utrka u španskoj Pamploni završila tragično: Bikovi proboli troje ljudi, još troje povrijeđeno

Preuzmite sliku

Festival se nije održao 2020. i 2021. godine zbog ograničenja u pandemiji koronavirusa. Skupine za prava životinja žele da se taj događaj zauvijek zabrani

Troje ljudi teško je povrijeđeno i troje lakše u utrci s bikovima u Španiji.

– Nijedan od njih nije u kritičnom stanju. Troje su proboli bikovi, od toga je jedan iz Australije, a druga dva Španci. Trojica su zadobila modrice i nagnječenja – rekao je glasnogovornik festivala, javlja ABC.

– Hiljade okupljenih u bijeloj odjeći i s crvenim rupcima ispunili su ulice španske Pamplone kad je praskom vatrometne rakete počeo prvi festival trčanja s bikovima San Fermin od izbijanja pandemije covida-19 – javio je ranije.

Podsjetimo, festival traje osam dana, a proslavio ga je  roman Ernesta Hemingwayja “A sunce izlazi”.

Festival se nije održao 2020. i 2021. godine zbog ograničenja u pandemiji koronavirusa. Skupine za prava životinja žele da se taj događaj zauvijek zabrani.

“Bila sam u San Ferminu već puno puta, ali ovo je puno drugačije, ljudima je nedostajalo slavlje, sretni su što su sa svojim porodicama, sretni su što su bez maski, samo se žele osjećati živima i uživati ​​u suncu”, rekla je 45-godišnja Michelle Rene iz San Francisca.

“Energija je fantastična. Ovo je najbolja zabava, najbolja stvar koju sam vidio u životu”, dodao je Pablo Cortes, turist s Havaja koji je, kao i Rene, s balkona gledao ceremoniju otvaranja poznatu kao “Chupinazo”.

Mnogi prisutni plešu i piju cijelu noć.

Utrke, tokom kojih šest namjenski uzgojenih borbenih bikova i trkači jure kroz uske ulice stare četvrti Pamplone na trasi dugoj 800 metara, počele su u četvrtak i trajat će sedmicu dana, uključujući vikend kad su obično najopasnije zbog većih gužvi.

Ukupno ima osam utrka, a obično svaka traje tri do pet minuta. Bikovi navečer završavaju u areni pa ih ubiju.

Deseci aktivista za prava životinja u kostimima dinosaura prosvjedovali su u utorak u Pamploni, uzvikujući: “Borbe s bikovima su prapovijesne!”.

Festival je opasan i za ljude. Najmanje 16 trkača smrtno je stradalo tokom godina, a posljednja žrtva bio je muškarac kojega je izbo bik 2009. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,