Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Troškovi Olimpijskih igra u Parizu porasli, francuski građani mogli bi ih platiti 5 milijardi eura

Preuzmite sliku

Popularno

Olimpijske igre u Parizu trebale bi stajati između tri i pet milijardi eura javnog novca, procijenio je u utorak prvi predsjednik francuskog Revizorskog suda Pierre Moscovici.

“Još ne znamo troškove Olimpijskih igara,” rekao je Moscovici, “Revizorski sud će to revidirati nakon Olimpijskih igara. Ove bi igre trebale koštati između tri i pet milijardi javnog novca, ali to nije ono što će imati apsolutno ogroman uticaj na dug”, piše AFP.

Dosad je Pierre Moscovici spominjao brojku od tri milijarde eura javnog novca za OI, a u 2023. godini proračunski dokumenti izvijestili su o javnim ulaganjima od 2,44 milijarde eura, uključujući 1,3 milijarde od države i 260 miliona eura za sam grad Pariz.

Svi troškovi još uvijek nepoznanica

No, javni račun nije moguć jer se ne znaju svi troškovi. Primjera radi, nedavno su dodani bonusi od 1900 eura koji se daju policajcima, što bi javni račun moglo povećati za 500 miliona eura.

Trenutno, privremeni račun za Olimpijske igre, gdje je javni i privatni novac pomiješan, iznosi oko devet milijardi eura. Organizacijski odbor za Olimpijske igre (COJO) ima proračun od 4,4 milijarde eura koji se sastoji od 96 posto privatnog novca, čemu se dodaje proračun Solidea, odgovornog za izgradnju trajnih struktura, također s oko 4,4 milijarde eura, uključujući i 1,7 milijardi javnog novca.

Znak da su teška vremena za zatvaranje proračuna četiri mjeseca neposredno prije Olimpijskih igara, COJO se nedavno obratio regiji Ile-de-France i pitao može li financijski pokriti putovanje 200.000 akreditiranih osoba (sportaša, dužnosnika, novinara) što iznosi nešto manje od 10 miliona eura. (Telegram.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,