Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prva fotografija Tome Cvitanušića nakon velikog pouhvata: Na licu mu se vidi pečat Everesta

Preuzmite sliku

Popularno

Prije samo nekoliko dana bosanskohercegovački triatlonac i alpinista Tomislav Cvitanušić ostvario je svoju misiju i osvojio najveći vrh svijeta Mount Everest.

Njegov učitelj, također poznati bh. alpinista Muhamed Gafić, objavio je danas sliku koju mu je poslao Tomo.

Tomislav Cvitanušić je stigao u Bazu Everesta na 5300 m n/v, danas 19. maja u 15:30. Doživio je i preživio ekstremne napore, uspješno stigao na vrh Everesta i sretno se vratio u bazu. Javio mi se iz šatora i video linkom smo pola sata razgovarali. Zdravstveno stanje mu je vrlo dobro. Na licu mu se vidi pečat Everesta”, napisao je kao opis uz fotografiju.

  • Na svom zvaničnom Facebook profilu oglasio se i Cvitanušić.

    “Stigao sam u bazni kamp prije pola sata, sada moramo reći da je misija završena. Hvala svima za podršku. Hvala svima za molitve u kojima ste spominjali moje ime. Posebno hvala porukama u kojima moji prijatelji kažu da će dovit za mene. Hvala vam svima, puno vas volim. Beskrajno sam umoran, ali dajte mi nekoliko dana. Volim vas sve”, naveo je u kratkom obraćanju.

    Podsjetimo, javnost širom regije sa velikom pažnjom prati njegov pohod na Mount Everest, koji je počeo 31. marta, kada je krenuo sa sarajevskog aerodroma prema Nepalu. Dolaskom u Bazni kamp na 5.300 metara počela je avantura za našeg poznatog alpinistu, triatlonca i Ironmana i njegov tim, na čijem je čelu bio, kao jedan od najiskusnijih alpinista.

    Sve vrijeme njegovo uspona imao je kontakt i podršku svog učitelja i legendarnog alpiniste Muhameda Gafića, koji nam je objasnio kako je za alpiniste najsigurnije da prema vrhu kreću po noći.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje