Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo se dugo nije dogodilo u Formuli 1: “Ništa se ne može uporediti”

Preuzmite sliku

Popularno

Jessica Hawkins je postala prva žena u gotovo pet godina koja je testirala bolid u Formuli 1, objavio je u utorak tim čije je sjedište u Silverstoneu

Prošli četvrtak ova 28-godišnja Britanka, bivša britanska prvakinja u kartingu koja se utrkivala u sada ugašenoj W ženskoj trkaćoj seriji, vozila je trkaći bolid Aston Martin na stazi Hungaroring u blizini Budimpešte.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Aston Martin Aramco Cognizant (@astonmartinf1)

Hawkins je radila i kao kaskader u filmu o Jamesu Bondu, a na Hungaroringu je odvozila ukupno 26 krugova. U autu se izmjenjivala s brazilskim testom i rezervom Felipeom Drugovichem.

‘Trebalo je puno krvi, znoja i suza da dođem ovdje’, rekla je Britanka o onome što je opisala kao ostvarenje sna.

‘Ništa se ne može uporediti s ubrzavanjem i kočenjem bolida Formule 1 i, nakon što sam pogledala podatke, stvarno sam ponosna na svoju izvedbu’, dodala je.

U Formuli 1 žena vozačica nije startala na Velikoj nagradi još od Talijanke Lelle Lombardi 1976., ali brojne žene su testirale bolide. Posljednja vozačica koja je testirala bolid prije Hawkins bila je Kolumbijka Tatiana Calderon sa Sauberom, sada Alfa Romeom, na stazi Hermanos Rodriguez u Mexico Cityju u oktobru 2018, prenosi tportal.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,