Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Konjički sport u FBiH u posljednjih nekoliko godina bilježi značajan razvoj

Preuzmite sliku

Konjički sport u Federaciji BiH u posljednjih nekoliko godina bilježi značajan razvoj i ide u pravcu omasovljenja.

– Već imamo takmičare u dresurnom jahanju, preskakanju prepona i daljinskom jahanju koji postižu zavidne rezultate i sa nestrpljenjem očekuju kada će im naši komplikovani zakonski propisi omogućiti izlazak na međunarodnu scenu – kazao je Feni predsjednik Saveza konjičkih organizacija FBiH Abdulah Imamović.

Dodao je da je vrlo značajno da se u nekoliko klubova radi sistematski, tako da obuka počinje od djece pa se nastavlja sa juniorima i na kraju nastupaju seniori.

Istakao je da je dugotrajan proces da se dođe od kategorije djeca do kategorije vrhunskog takmičara, te da to zahtijeva stručne trenere, puno treninga i puno strpljenja, ali na kraju se to sve isplati kroz zadovoljstvo i uživanje u takmičarskim danima.

– Klubovi poput KK Sarajevo, KK Vilenjak – Visoko, KK Basquill – Rakovica, KK Hidalgo – Sarajevo i KK Visoko – Visoko prednjače i u rezultatima i akcijama koje preduzimaju na planu obuke mladih jahača – kazao je Imamović.

Ove godine prvi put u istoriji konjičkog sporta bit će organizirano svečano proglašenje pobjednika i dodjela priznanja takmičarima koji su imali najviše uspjeha u ovoj sezoni. Svečanost će biti upriličena u nedjelju, 5. decembra, u Sarajevu, a organizator je Savez konjičkih organizacija FBiH.

– Nadamo se da ćemo u narednim godinama imati i više takmičarskih dana i više takmičara, a da će ova manifestacija vremenom postati tradicionalna – dodao je Imamović. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,