Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Edin Džeko i Larisa Cerić bh. sportisti godine u izboru Nezavisnih novina i BHRT

Preuzmite sliku

Bosanskohercegovački nogometni reprezentativac Edin Džeko i džudistkinja Larisa Cerić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2018. godinu, u izboru “Nezavisnih novina” i Radio-televizije BiH.

Džeko, koji je 2009. godine prvi put osvojio nagradu za najboljeg sportistu BiH, svojim briljantnim izvedbama na terenu u dresu bh. reprezentacije i rimske Rome stigao je zasluženo do druge nagrade.

– Svi znate da zbog obaveza u Rimu i oporavka od povrede nisam večeras s vama, ali to ne znači da ne pratim dodjelu nagrada u izboru BHRT-a i Nezavisnih. Ne samo večeras, već godinama unazad. Upravo zbog toga, nagrada koju sam dobio mi je itekako draga, a na svaku koja dolazi iz moje domovine, sam jako ponosan. Večeras ste podijelili veliki broj aplauza našim sportistima i hvala vam i u njihovo ime, ali i u moje. Međutim, našim sportistima i sportu u BiH treba malo drugačija podrška, osim tapšanja po leđima, aplauza i slikanja. Treba nam da vjerujete u nas i da nam pomognete da ostvarimo naše ciljeve i promovišemo Bosnu i Hercegovinu na sportskim terenima. Bez pomoći države, bez vaše pomoći, kako finansijske, tako i svake druge vrste, to je jako teško i zato, volite vi nas onoliko koliko mi volimo Bosnu i Hercegovinu. Hvala vam na nagradi koju ste mi dodijelili, ponosan sam na nju i sretan što ste izabrali baš mene, među toliko sjajnih sportista i sportistkinja koje naša zemlja ima, a svi oni zajedno su mi motivacija za dalji rad. S obzirom na to da se bliže novogodišnji praznici, iskoristio bih ovu priliku da svima čestitam božićne i novogodišnje blagdane, te vas još jednom sviju pozdravljam i želim vam ugodnu večer, u nadi da nas sve čeka bolja i ljepša budućnost. Hvala vam još jednom od srca – poručio je Džeko putem video poruke.

Među tri najbolja našli su se i karatista Ivan Klepić i atletičar Mesud Pezer.

Larisa Cerić, članica Džudo kluba Nippon iz Sarajeva i u ovoj godini je nastavila je kontinuitet vrhunskih dostignuća, što joj je donijelo već šestu titulu najbolje sportistkinja BiH.

– Nadam se da ćemo 2020. na ovom istom mjestu zajedno slaviti jedinu medalju koja u ovom trenutku nedostaje Larisi Cerić, a to je olimpijska medalja – izjavio je selektor Džudo reprezentacije BiH Branislav Crnogorac, koji je uime najbolje bh. džudistinje primio nagradu. Uz Larisu Cerić, u najužoj konkurenciji za sportiskinju godine bile su karatistkinja Ivona Ćavar i košarkašica Marica Gajić.

Na gala večeri su tradicionalno dodijeljene nagrade u ukupno 12 kategorija.

Epitet najbolje ekipe ponijela je nogometna reprezentacija BiH. Nagrada za najboljeg trenera otišla je u ruke Blaža Sliškovića, trenera HŠK Zrinjski.

Za najperspektivniju sportistkinju i najperspektivnijeg sportistu proglašeni su najbolja mlada rukometašica BiH Jovana Ilić i talentovani teniser Dražen Petrović.

Dodijeljena je nagrada i za razvoj sporta, a ovu laskava titula pripala je Atletskom klubu Glasinac. Stručni žiri je nagradu za fer-plej dodijelio motociklističkom trojcu, Anti Braovcu, Darku Radiću i Zijadu Huseinbegoviću.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su Miloradu Karaliću, rukometašu, olimpijskom šampionu iz 1972. sa reprezentacijom Jugoslavije i klupskom prvaku Evrope iz 1976. sa banjalučkim Borcem i Seadu Hadžijahiću, doajenu bh. novinarstva, te poshumno košarkaškom velikanu Sabitu Hadžiću, nekadašnjem prvaku Evrope sa sarajevskom Bosnom, i Suadu Ćupini, čije ime će vječno ostati protakano u karate sportu u BiH.

Titulu najtrofejnije bh. ekipe već godinama zasluženo nosi reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, kojoj je pripala nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide. Nagrada za najboljeg sportistu u sportu za invalide pripala je Nerminu Memiću.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,