Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zvaničan spisak: Ovo su imena delegata koji su glasali za izmjene Statuta FSBiH

Preuzmite sliku

Nakon što su delegati Skupštine Nogometnog saveza 25. augusta 2020. godine usvojili izmjene članova Statuta Nogometnog saveza BiH, te ga objelodanili prije nekoliko dana na službenoj stranici saveza N1 donosi imena svih delegata koji su bili prisutni na sjednici Generalne Skupštine i unazadili bosanskohercegovački fudbal.

N1 u posjedu zaspisnika sa sjednice Skupštine i obavljuje imena delegata koji su glasali za izmjene Statuta.

To su Adamović Saša, Arnautović Midhat, Bardak Dženan, Barić Marko, Basara Naim, Begić Senaid, Beširević Husnija, Brajko Ante, Čizmo Mirsad, Đurić Siniša, Džijan Dejan, Erceg Živko, Fazlić Adnan, Fazlić Mirsad, Fočo Salih, Furtula Boško, Glavaš Vladimir, Hadžić Amir, Hadžić Enver, Kabilјagić Edin, Kajtaz Sead, Kasalo Berislav, Lale O. Milorad, Lasić Denis, Lucić Miroslav, Mandić Mile, Marić Radika, Marković Dušan, Mijanović Vaso, Milovanović Mićo, Milošević Mirko, Mosorović Damir, Mujkić Ramo, Muratović Sead, Muzurović Fuad, Obad Damir, Ovčina Ismet, Pejičić Luka, Peljto Mesud, Polovina Amir, Petrović Mirko, Raščić Almir, Sarajlić Senad, Stajić Tomislav, Šantić Dalibor, Šećerbegović Dževad, Škoro Mustafa, Šukurma Nenad, Tolić Drago, Tomanović Milan, Travar Dejan, Vasić Nemanja, Vojvodić Risto, Vujanović Dragan, Vuković Milan i Vuković Milovan.

Delegati koji nisu bili prisutni na ovoj sjednici su: Alilović Dobroslav, Jasak Vinko, Perija Božo i Sesar Dario.

Izmjenama statuta Fudbalski savez BiH izmjenama i dopunama Statuta vratio se devet godina unazad, kada je ova sportska institucija dobila zabrane od FIFA-e i UEFA-e. U prethodnom Statutu u članu 38. IO donosio je pravovaljane odluke ako za njih glasa više od dvije trećine prisutnih članova. Sada je to promijenjeno i uveden je prema mišljenju mnogih “sportski treći entitet”.

“Izvršni odbor donosi pravovaljane odluke ako za njih glasa više od dvije trećine (2/3) prisutnih članova, od kojih jedan glas mora biti iz FSRS i 2 (dva) glasa iz NS FBiH (po jedan predstavnik iz Kantonalnog i jedan predstavnik iz Županijskog saveza). Na ponovo zakazanoj sjednici, pravovaljane odluke se donose ako je za njih glasala apsolutna većina (tj.50%+1) prisutnih članova, sa najmanje 1 (jednim) glasom predstavnika iz FSRS i 2 (dva) glasa predstavnika iz NS FBiH (po /1/ jedan predstavnik iz Kantonalnog saveza i /1/ jedan predstavnik iz Županijskog saveza). U slučaju jednakog broja glasova smatra se da je glas Predsjednika odlučujući za donošenje pravovaljane odluke”, navodi se u Statutu FS BiH u članu 38.

Ibrahim Adilagić, bivši član Izvršnog odbora BiH ipak tvrdi sljedeće: “Begić je instalirao u sve saveze, naročito sa bošnjačkom većinom, svoje ljude, koji su poslušnici i polupismeni. On će i dalje preko tih ljudi, bez obzira što nije predsjednik, ostvariti neke svoje ciljeve. Blokirati rad saveza, a onda će navodno on kao počasni predsjednik rješavati te stvari.”

Generalni sekretar Fudbalskog saveza tvrdi da su ove izmjene Stauta podržale FIFA i UEFA. Iako je naziv “županija” koji je sada u Statutu okarakterisan kao neustavan 1998. godine, Džemidžić svoje odgovore temelji na Ustavu.

“Postoji Ustav i način kako da zadovolji sva tri naroda koja su tu i čine BiH kao cjelinu. Morali smo na ovaj način da pristupimo jer su sve to neke izmjene i dopune koje su ranije bile planirane. Što su se sada desile? Desile su se u Statutu zato što je i UEFA i FIFA dala pozitivno mišljenje sa preporukama koje su dale”, istakao je Adnan Džemidžić, generalni sekretar FS BiH.

N1 je tražio komentar i od UEFA-e, ali odgovor nismo dobili.

Zanimljiva je još jedna izmjena u Statutu u članu 17. Tačka 5. ovog člana navodi nadležnosti Odbora za posjedovanje i savjetovanje koji “posreduje u slučaju da Izvršni odbor nije u mogućnosti donijeti odluke zbog nepremostivih prepreka i neslaganja”. Upravo u tom odboru po automatizmu jer je počasni predsjednik sjediće Elvedin Begić i još 5. članova.

Izborna Skupština Fudbalskog saveza BiH trebala bi biti održana u martu ili aprilu naredne godine, a većina razmišljanja sportske javnosti u našoj zemlji jesu da su ove odluke saveza unazadile krovnu kuću bh fudbala i vratile je na političke fabričke postavke.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje