Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zrinjski sutra protiv AZ Alkmaara: Evropa u Mostaru i BiH, san je postao stvarnost

Preuzmite sliku

Mostarski Zrinjski je danas najavio historijski, prvi meč grupne faze nekog od evropskih fudbalskih takmičenja u klupskoj, ali i istoriji Bosne i Hercegovine. Prvak BiH nastup u grupi E UEFA Konferencijske lige započet će domaćom utakmicom protiv nizozemskog AZ Alkmaara.

Igrači i stručni štab su, kako je poručeno, spremni za ovaj duel. Ponosni na uspjeh koji su ostvarili, kažu da s nestrpljenjem čekaju početak sutrašnje utakmice, javlja Anadolu.

“Ono što je do prije šest ili sedam mjeseci bio san, postalo je stvarnost. To smo htjeli, željeli, to imamo. Drago mi je što smo doveli Evropu u Mostar i Bosnu i Hercegovinu“, rekao je trener ”plemića” Krunoslav Rendulić.

Protivnici koje je dobio Zrinjski u grupi su favoriti u odnosu na debitanta. No, bez obzira na to, Rendulić smatra da se prvak BiH može i treba predstaviti u dobrom svjetlu.

“Grupa je sama po sebi izuzetno teška. AZ nije dosad izgubio utakmicu, izgledaju izuzetno dobro, standardizirana momčad koja se ne mijenja previše. U takvoj ligi, ako si prvi i imaš četiri pobjede na startu, jasno je o kakvom timu se radi. Naše ambicije su igra na pobjedu. Nadam se da ćemo dati sve od sebe i da će to biti dovoljno“, optimista je Rendulić.

Kaže i kako se posljednje igre i dva poraza u Premijer ligi BiH nisu negativno odrazili na raspoloženje i formu igrača Zrinjskog.

“Nije to ostavilo traga na tim. To je drugo takmičenje, druga energija. Za ove utakmice se živi i nema sumnje da će ko god istrči dati sve od sebe. Nadam se da ćemo zabilježiti dobar rezultat“, kazao je strateg Zrinjskog te dodao:.

“Imamo određenih problema. Hrvoje Barišić nažalost do daljnjeg neće biti u timu. Vidjet ćemo tačnu dijagnozu i narednih dana ćemo znati nešto više. Ostali su spremni.“

Na kraju je prokomentarisao i tim AZ Alkmaara, posebno njihovog najboljeg igrača Vangelisa Pavlidisa.

“On je izuzetno moćan igrač. Igra s obje noge i ne prašta. Njihova desna strana je motorična. Brza, nezgodna. Kao tim su dobri, ni u jednom trenutku ne gube glavu, nema tu nikakve nervoze. Težak zadatak, ali na muci se poznaju junaci, pa ćemo vidjeti sutra“, rekao je Rendulić.

Dario Čanađija ove sezone igra u dobroj formi i jedan je od najboljih igrača Zrinjskog. Sretan je što je dio tima koji je ostvario historijski uspjeh i raduje se sutrašnjem debiju bh. prvaka u grupi Konferencijske lige.

“Sjećam se kad sam došao, sjedili smo u ovoj prostoriji, a ljudi iz kluba su rekli da je glavni cilj plasman u grupnu fazu evropskog takmičenja. Sad možemo uživati u tome. Imamo tri atraktivna protivnika, protiv kojih se možemo nadigravati i vidjeti gdje smo. Kući smo bolji, možemo odigrati dobro i pokušati ostvariti dobar rezultat“, najavio je Čanađija.

Stručni štab je uradio kvalitetnu analizu sutrašnjeg protivnika, igrači znaju šta ih očekuje i kako se trebaju postaviti.

“Uradili smo analizu. Jednostavno, to je dobra ekipa, brza, motorična, ali imaju i mane, propuste, koje trebamo pokušati iskoristiti i pokušati se nametnuti“, pojasnio je fudbaler Zrinjskog.

Osvrnuo se i na malu rezultatsku krizu u domaćem šampionatu gdje je Zrinjski upisao dva poraza.

“Mislim da se, ako pričamo o dužem periodu, izgradio šampionski gard. Ekipa je karakterna i ne može nas poljuljati jedan, dva ili tri poraza. Idemo dalje, iako nikad nije lijepo izgubiti. Protiv Posušja to nije bilo dobro, a sa Sarajevom bolje ne komentarisati neke stvari. Svjesni smo grešaka, ali i onoga što je bilo dobro. Mi to možemo okrenuti već sutra“, rekao je Čanađija.

Utakmica Zrinjski – AZ Alkmaar igrat će se u četvrtak na mostarskom stadionu Pod Bijelim brijegom s početkom u 18.45 sati.

U drugom duelu prvog kola grupe E u istom terminu sastat će se Legia Varšava i Aston Villa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje