Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zrinjski danas očekuje oduzimanje bodova, šta to znači za tabelu Premijer lige?

Preuzmite sliku

Disciplinska komisija FS BiH danas će odlučivati između ostalog i o kazni za HŠK Zrinjski čiji su navijači na utakmici protiv Veleža utrčali na teren.

Nakon što su nedavno oduzeli bodove FK Sarajevo, sličan scenarij očekuje vjerovatno i Zrinjski. Prekršaj Sarajeva je bio sa sportske strane teži jer su predstavnici kluba prekinuli utakmicu, no Zrinjskom na teret ide to što se već nalaze “pod uslovnom kaznom” zbog ranijih izgreda navijača.

Sarajevo je bilo kažnjeno sa tri oduzeta boda, pa nije realno očekivati da bi Zrinjski mogao ostati bez devet bodova koliko propisuje pravilnik za najteže prekršaje.

Oduzimanje tri boda Zrinjskom gotovo bi sigurno spriječilo njihove šanse da stignu provplasirani Borac koji im bježi sedam bodova sedam kola prije kraja. Njihova druga pozicija ipak ne bi bila ugrožena, jer nerealno izgleda da ih stigne Velež koji je treći sa 43 boda.

“Prema Disciplinskom pravilniku FS BiH, ako se na stadionu, ili neposredno van stadiona za vrijeme igre, prije i poslije igre, dogode neredi koji su ugrozili fizički integritet učesnika utakmice ili uzrokovali veću materijalnu štetu na stadionu, a organizator utakmice nije preduzeo mjere da spriječi nerede ili ih nije preduzeo u dovoljnoj mjeri, bit će kažnjen:

a) klub, novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM i

b) sportski radnik kao odgovorno lice u klubu, novčanom kaznom najmanje 1.000 KM.

No, ukoliko se prekršaj iz prvog stava ovog člana okvalifikuje kao teži prekršaj ili ako se ponovi, bit će kažnjen:

a) klub, oduzimanjem od tri do devet bodova, odnosno od tri do devet negativnih bodova i novčanom kaznom od 5.000 KM do 10.000 KM i

b) sportski radnik kao odgovorno lice u klubu, zabranom vršenja funkcije od jedne do dvije godine i novčanom kaznom od 2.000 KM.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,