Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zmajevi počinju borbu za Euro 2020, ne treba očekivati čudo

Preuzmite sliku

Zmajevi će u subotu navečer utakmicom protiv Armenije započeti kvalifikacije za Euro 2020. U grupi sa nama su još Italija, Grčka, Finska i Lihtenštajn. Na Europsko prvenstvo će dvije najbolje ekipe, a treća će u baraž koji su Zmajevi sebi već osigurali osvajanjem svoje grupe u Ligi Nacija.

Utakmice protiv Austrije i Sjeverne Irske u Ligi Nacija najbolji su pokazatelj kakav kvalitet danas posjeduje naša reprezentacija.

Nismo gledali prelijepu igru, ali smo uz izuzetno organizovan i kolektivan pristup igri bili bolji od ta dva protivnika. U zadacima odbrane bili su angažovani od napadača do stopera, a u napadu je ekipa bila fokusirana da se maksimalno iskoriste naša dva najbolja oružja – Pjanić i Džeko. I to je dalo rezultate.

U kvalifikacijama sada protiv sebe imamo znatno ozbiljnije protivnike od Austrije i Sjeverne Irske – Italiju i Grčku. O Italiji i njihovoj bazi igrača ne treba ni trošiti riječi, a činjenica da nisu bili na SP 2018 dodatno daje Talijanima motiva da ove kvalifikacije obave maksimalno. Grčka, koliko god ranjena i slaba bila, svojim temperamentom i stilom igre uvijek nam je predstavljala teškog protivnika.

  • Robertu Prosinečkom treba ustati i aplaudirati jer je od reprezentacije BiH napokon napravio pravu ekipu u kojoj je kolektiv iznad hirova svakog pojedinca. Igrači i javnost mu beskrajno vjeruju, no Prosinečki objektivno na raspolaganju nema takav igrači kadar za koji bi se moglo garantovati da će sigurno izboriti Euro 2020.

    Protiv Austrije i Sjeverne Irske igrali smo na svom najvišem nivou, ali treba reći kako smo bili i miljenici sreće jer su se sve te utakmice mogle završiti i pobjedama protivnika, što sve govori da u ove kvalifikacije za Euro 2020 treba ući hladne glave i “odrađivati” utakmicu po utakmicu. Sa punim angažmanom i ozbiljnošću, bez obzira radilo se to o Lihntenštajnu ili Italiji.

  • Prosinečki sigurno neće tolerisati bilo kakva odstupanja od punog angažmana u dresu reprezentacije, pa se neće libiti da iz ekipe skloni i najveća imena ukoliko ne bude zadovoljan njihovim pristupom ili ponašanjem. To su već okusili Begović i Vranješ.

    Bez obzira što u ekipi nema prevelik broj igrača iz najvećih klubova, Prosinečkom na ruku ide činjenica da naši igrači većinom ipak igraju za klubove u kojima se u svakom meču od njih traži pobjeda. Tu naviku i “dril” igrači i nesvjesno prenose na utakmice reprezentacije, što može biti odlučujuće u utakmicama, posebno protiv istih ili slabijih protivnika kao što smo mi.

    Navijačima poziv da podrže reprezentaciju, ali ne očekuju čudo, jer nas ne očekuju nimalo lake kvalifikacije, nego niz utakmica u kojima ćemo se za pobjedu morati dobro oznojiti. Kako igrači na terenu, tako i mi navijači na tribinama i ispred TV-a. (Reprezentacija.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje