Srijeda, 8. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zmajevi nadigrali Austriju: Maksimalan učinak u Ligi nacija (VIDEO)

Preuzmite sliku

Fudbalska reprezentacija BiH večeras je u Zenici dočekala Austriju i slavila pobjedu minimalnim rezultatom 1:0.

Naš nacionalni tim počeo je utakmicu u gotovo identičnom sastavu onom koji je odigrao meč u Belfastu protiv Sjeverne Irske, s tim da je Muhamed Bešić u veznom redu zamijenio Gojka Cimirota, a na poziciji desnog beka nastupio je Darko Todorović, koji je odslužio suspenziju zbog žutih kartona u duelu protiv Sjeverne Irske.

Austrija nije bila previše opasna pred našim golom, a naš tim je nakon dvadesetak minuta uspio da uspostavi terensku ravnotežu i potom postane bolji tim na terenu. U 27. minuti, Miralem Pjanić je odlično ubacio iz kornera, a Toni Šunjić je na drugoj stativi umalo pogodio mrežu gostiju.

U 40. minuti, naši igrači su uspjeli napraviti još jednu dobru šansu. Haris Duljević se probio po lijevoj strani i ubacio, a Edin Džeko koji je bio u sredini nije uspio stići do lopte i propala je još jedna odlična šansa za naš tim. Prvo poluvrijeme okončano je rezultatom 0:0.

U 55. minuti, naš tim je mogao doći do vodstva. Zukanović je izborio slobodan udarac na lijevoj strani, Pjanić je ubacio a loptu je Lindner odbio do Duljevića. Njegov plasirani udarac Alaba je izbacio u korner, nakon kojeg je lopta ponovo došla do Duljevića, ali je on ponovo izblokiran.

Nije naš tim igrao previše dobro, ali je igrao nadasve borbeno, a u 78. minuti je uspio stići do vodstva. Elvis Sarić je u trku izbacio jednog protivničkog igrača i onda odličnom loptom pronašao Džeku na lijevoj strani. Naš kapiten je sebi sjajno izgradio poziciju za udarac te je fenomenalno pogodio mrežu Lindnera za veliku radost naših reprezentativaca.

Utakmica odigrana u visokom ritmu stvorila je probleme u finišu utakmice za naš tim, a Austrija je stvorila dvije odlične šanse u sudijskoj nadoknadi. Prvo je Schaub sa samo par metara promašio našu mrežu, a onda je Lainer nakon solo prodora sa distance šutirao pored gola.

Do kraja meča nije bilo promjena, iako je Rade Krunić imao nevjerovatnu šansu da završi posao za naš tim u petoj minuti sudijske nadoknade. Ipak, možemo biti zadovoljni velikom pobjedom za naš tim, koja je izborena uz napredak u igri i ogromnu borbenost.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje