Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zlatko Dalić: Hvala svima u BiH na podršci, politika me ne zanima

Preuzmite sliku

Zlatko Dalić, selektor reprezentacije Hrvatske, u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” zahvalio je svim građanima Bosne i Hercegovine na podršci tokom i poslije Mundijala u Rusiji.

Velike emocije
– Znam da se širom Bosne i Hercegovine navijalo za nas. Čitao sam, naprimjer, da su se naše utakmice pratile na jednom velikom sarajevskom trgu, po kafićima… Hvala svima u Bosni i Hercegovini na podršci, od srca – kaže Dalić.

Mnogi su Vam u BiH, koji su navijali za reprezentaciju Hrvatske tokom Svjetskog prvenstva, zamjerili što ste prilikom dočeka u Zagrebu zahvalili na podršci samo Hrvatima u BiH!?
-Moraju me shvatiti, to su bile velike emocije… Koristim ovu priliku da se izvinim svima onima iz Bosne koje sam zaboravio spomenuti tom prilikom. Mene politika ne interesira. Javio sam se vama, jer ste mi pisali poruke dok sam bio u Rusiji… Zvale su me i vaše kolege iz Beograda. I njima sam se javio. Koliko je to u mogućnosti, svima pokušavam biti dostupan. Ja ne dijelim ljude, kad igra reprezentacija Bosne i Hercegovine, normalno je da navijam za Bosnu. Isto važi i za reprezentaciju Srbije, ali i drugih selekcija iz regiona. Meni je uvijek u prvom planu lopta.

Koliko ste poruka dobili iz Sarajeva, Mostara, Tuzle…
– Ne znam im broj, vjerujte. Poruke i čestitke još stižu, iz Sarajeva, Livna, Mostara, Banje Luke, Tuzle, Bihaća moga Livna… U Sarajevu imam mnogo prijatelja, poznanika, tamo radi i najbolja prijateljica moje supruge.

Kad Vas, onda, možemo očekivati u našem glavnom gradu?
– Vrlo brzo, dok usaglasim(o) neke termine, naredne obaveze. Prvom prilikom ću doći, možda već na neku jesenju utakmicu.

Pozivamo Vas da budete gost “Dnevnog avaza”.
– Vrlo rado.

I Vaše Livno Vam priprema veliki doček?
– Da, to će biti u ponedjeljak, 23. jula. Taj je događaj već sada poprimilo šire razmjere.

To će biti centralna proslava za BiH.
– Nadam se samo da će sve proći veličanstveno i da neće biti nekih drugih konotacija. Ponavljam, mene politika ne zanima… – kaže za kraj Dalić.

Hoćete li ostati na klupi reprezentacije Hrvatske s obzirom na to da se već špekulira o brojnim ponudama iz inozemstva?
– Sad sam spreman samo na odmor. Dva mjeseca je bilo lijepo, ponosan sam na dečke… Odmorit ću se, uzeti tajm-aut, pa ću donijeti odluku – tajnovit je Dalić.

Dalić ističe da on i njegovi izabranici još nisu ni svjesni šta su napravili u Rusiji.

– Pamtit ćemo to cijeli život. Zaista je to prelijep osjećaj – kaže Dalić, koji nije očekivao onakve dočeke u Zagrebu, Varaždinu, Splitu, Zadru…

Kao u navijačkoj pjesmi, neopisivo.
– Znali smo da će biti nešto, ali ne i u onakvoj mjere. Niko od nas to nije mogao očekivati. Toliko emocija, toliko strasti kod ljudi, to je, jednostavno, neopisivo. Svi su se ljudi zaista otvorili i dali sebi oduška, ujedinili se, bili skupa. To je ono što me posebno veseli – dodaje Dalić. (Avaz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: