Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zagrebački Dinamo korak do ulaska u historiju

Preuzmite sliku

Nakon što su osigurali “evropsko proljeće” fudbaleri Dinama u lovu su na podvig koji još nije zabilježen u evropskim kupovima.

“Modri” imaju priliku proći grupu bez primljenog gola što nije uspjelo niti jednom klubu u historiji Evropske lige i Lige prvaka, navodi Hina.

Dinamo nakon pet kola vodi u grupi K Evropske lige sa 11 bodova, te razlikom pogodaka 6-0, a u posljednjem kolu će u Maksimiru ugostiti CSKA koji je ispao iz svih kombinacija za prolaz.

Hrvatski prvak nije primio gol 450 minuta što je već sada pravi podvig, a idući četvrtak bi se mogao upisati u UEFA-ine knjige rekorda. Bilo bi to prvi put UEFA-inim klupskim takmičenjima ovakvog formata.

“Sretni smo zbog rezultata, sretni smo i zbog načina koji smo igrali i što nismo primili gol”, naglasio je Zoran Mamić nakon pobjede u Rotterdamu protiv Feyenoorda.

U Evropskoj ligi najbliže tom podvigu bila su dva kluba, RB Salzburg i Standard Liege koji su skupinu završili sa po jednim primljenim golom.

Austrijanci su u sezoni 2017./18. završili takmičenje u skupini sa po tri pobjede i tri remija i razlikom pogodaka 7-1. Te sezone Salzburg je dogurao do polufinala u kojem je ispao od Marseillea.

Jedan gol u skupini primio je i Standard u sezoni 2011./12. Belgijanci su osvojili prvo mjesto sa četiri pobjede i dva neodlučena ishoda i razlikom pogodaka 9-1.

Svoj evropski put ekipa iz Liegea je završila u osmini finala izgubivši od Hannovera.

U Ligi prvaka niko nije prošao grupu s “nulom” u rubrici primljeni golovi. Bilo je klubova (Barcelona, PSG, Monaco, Manchester United…) koji su u šest susreta primili samo jedan gol, ali niko nije uspio sačuvati mrežu netaknutom.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,