Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vladan Kovačević silno želi dres Srbije: Tužio FIFA-u nakon odluke da ne može braniti za Orlove

Preuzmite sliku

Vladan Kovačević, golman poljskog Rakova, odlučio je da tuži Svjetsku fudbalsku asocijaciju (FIFA) Sportskom sudu za arbitražu u Lozani, kako bi dobio pravo da nastupa za reprezentaciju Srbije.

Nakon što je u prethodnih nekoliko navrata odbijao poziv u reprezentaciju BiH, nekadašnji golman Sarajeva prihvatio je Piksijev poziv u reprezentaciju Srbije.

Selektor Dragan Stojković želio je Kovačevića uvrstiti na spisak reprezentativaca za kvalifikacione utakmice za EURO 2024. godine, ali je FIFA odbila da mu dozvoli promjenu sportskog državljanstva, s obzirom da je prethodno nastupao za mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Prema pisanju Sport Kluba, pravni zastupnici Vladana Kovačevića utvrdili su da je tokom prakse u posljednje nepune tri godine bilo izuzetaka od FIFA pravila i na tom argumentu temelje zahtev o dozvoli golmanu da obuče dres Srbije.

  • FOTO: Raków Częstochowa

    FIFA se u odluci da Kovačeviću zabrani promjenu sportskog državljanstva pozvala na sopstveno pravilo iz septembra 2020. godine:

    „Igrač, koji je igrao za reprezentaciju druge države, nakon što je napunio 21 godinu ne smije promijeniti sportsko državljanstvo.“

    Čuvar mreže Rakova, rođen 11. aprila 1998. godine, branio je poslednji put za mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine 13. oktobra 2020., sa 22 godine i 182 dana.

    Time je izgubio pravo da se nađe na spisku selektora Srbije, no istraživanjem prakse u posljednje dvije i po godine, Kovačevićevi savjetnici i tim Fudbalskog saveza Srbije pronašli su izuzetke od pravila, na kojima insistiraju u tužbi pred Arbitražnim sudom za sport.

  • FOTO: Raków Częstochowa

    Iz tog razloga je čitav slučaj dobio posebnu dramatiku.

    U dopuni „spornog“ člana FIFA pravilnika stoji i da pravilo ne važi za igrače, koji su do 12. godine života imali pasoš države, čije sportsko državljanstvo zahtjevaju.

    Odluka suda u Lozani biće obavezujuća za stranu koja izgubi spor.

    Podsjećanja radi, Marko Dmitrović je neposredno prije okupljanja reprezentacije za mečeve u kvalifikacijama za EURO 2024. odlučio da neće više nastupati za Srbiju, a nezvanično, razlog je bilo to što je selektor Stojković pozvao Kovačevića u nacionalni tim.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje