Subota, 29. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

UEFA priprema kaznu za City i PSG

U nadolazećim danima Međunarodni arbitražni sud za sport i UEFA trebali bi zaključiti svoju istragu o mogućim kršenjima finansijskog fair-playa Manchester Cityja i Paris Saint-Germaina te odlučiti o mogućim sankcijama za dva najbogatija kluba svjetskog fudbala.

Španjolski AS javlja kako UEFA priprema kaznu za City i PSG jer su odbili surađivati u cijelom slučaju. Oba kluba odbila su predati određenu dokumentaciju u istrazi navodeći da je cijeli slučaj započeo zbog nepouzdanih natpisa u medijima.

“Ali ima nešto zlokobnije u cijeloj priči. Ako to nije tako, zbog čega se predsjednik PSG-a Nasser Al-Khelaifi odlučio priključiti izvršnom odboru UEFA-e? Postoje oni koji taj potez vide kao pokušaj sprječavanja ikakvih sankcija zbog kršenja finansijskog fair-playa. Predsjednik La lige Javier Tebas rekao je da njegovo uključivanje u rad UEFA-e ruši sva pravila dobrog upravljanja takvom organizacijom”, napominju Španci.

Zabrana nastupa u Ligi prvaka i prodaja zvijezda?

UEFA vjeruje da brojke u transferima oba kluba nisu predstavljene istinito, zbog čega ih optužuju za finansijski doping. Evropska nogometna federacija cijelu istragu slučaja povjerila je bivšem premijeru Belgije Yvesu Letermeu. On je već učestvovao u prijašnjim sankcijama Cityju i PSG-u. Tada su dobili samo novčane kazne, a Leterme navodno nije bio zadovoljan takvom odlukom jer plaćanje kazni nije problem za oba kluba.

“Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e, dao je punu autonomiju Letermeu u ovom slučaju koji vjeruje da su potrebne strože sankcije. Spominje se zabrana nastupa u sljedećoj sezoni Lige prvaka i potencijalno prodavanje zvijezda poput Neymara, Mbappéa, De Bruynea i Sterlinga, kako bi izbalansirali brojke zbog FFP-a. Glavna prednost Letermea je što nema ličnih veza sa Cityjem i PSG-om. Ako se utvrdi da su PSG i City varali, tražit će da prikladne sankcije stupe na snagu”, tvrdi AS. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,