Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

UEFA pokreće Ligu prvaka za gamere

Preuzmite sliku

UEFA i Electronic Arts najavili su eChampions League, esport verziju Lige prvaka u kojoj će se gameri takmičiti u FIFA-i 19. Najava je stigla mjesec dana nakon što je Premiership najavio pokretanje vlastitog esport takmičenja.

Na eChampions League moći će sudjelovati samo igrači na PlayStation konzolama, a nagradni fond prve sezone iznosi 280 hiljada eura. Prije nekoliko mjeseci UEFA je objavila konkurs za organiziranje esport takmičenja, a sada smo dobili i prve rezultate.

U suradnji s Electronic Artsom, organizirat će eChampions League, esport verziju Lige prvaka u FIFA-i 19. Na takmičenju će se igrati samo na PlayStation konzoli, čiji je vlasnik Sony, koji je i sponzor UEFA-ine Lige prvaka.

Online kvalifikacije održat će se početkom marta, a 64 najbolja igrača dobit će priliku u aprilu osigurati mjesto na velikom finalu koje će se održati 31. maja u Madridu, dan prije finala Lige prvaka. Pobjedniku će pripasti 100.000 eura i 850 bodova za FIFA Global Rankings.

Podsjetimo, Electronic Arts je za FIFA-u 19 nakon 10 godina pribavio UEFA-ine licence za Ligu prvaka, Europa ligu i Superkup nakon što Konami i UEFA nisu nastavili dugogodišnju suradnju.

Direktor marketinga UEFA-e Guy-Laurent Epstein rekao je da je ovakva suradnja UEFA-e i Electronic Artsa ključan korak u povezivanju s postojećim, ali i novim fanovima Lige prvaka.

Ulazak krovne evropske nogometne organizacije u esport važan je iz perspektive esporta, ali i nogometa. NBA, NFL, NHL i Formula 1 već organiziraju vlastita esport takmičenja i bilo je pitanje vremena kada će se i UEFA odlučiti na taj potez.

FIFA serijal je najpopularniji serijal sportskih igara na svijetu i ima ogromnu bazu igrača, samim time bi eChampions League trebao privući više publike i jače odjeknuti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: