Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U kojim državama fudbalska takmičenja imaju dužu zimsku pauzu od BHT Premijer lige?

Preuzmite sliku

Engleski nogometni klubovi već tradicionalno neće imati zimsku pauzu, dok će najduži odmor, gotovo tri mjeseca imati ruski klubovi.

Već tradicionalno engleski klubovi gotovo da i nemaju pauzu. Premiership se igra i na Staru i na Novu godinu, te 2., 3. i 4. januara. Susretom između Tottenhama i West Hama 4. januara bit će zaključeno 22. kolo, a iduće je 13. januara. Međutim, između ta dva kola igrat će se FA kup (6-8. januara), te Liga kup (9-10. januara).

U ostalim ligama ‘Petice’ Nijemci će pauzirati gotovo mjesec dana, Francuzi su na odmoru tri sedmice, dok će pauza u Španiji i Italiji trajati dvije sedmice. U njemačkoj Bundesligi igrači će biti na zimskom odmoru gotovo mjesec dana. Posljednju utakmicu ove godine igrali su RB Leipzig i berlinska Hertha 17. decembra, a nastavak prvenstva je 12. januara derbijem između Bayer Leverkusena i Bayern Munchena.

Pauza u francuskom le Championnatu traje tri sedmice. Posljednje kolo ove godine je odigrano 20. decembra, dok nastavak počinje u petak, 12. januara utakmicom Strasbourg – Guingamp. Španci su posljednje kolo odigrali 23. decembra, a Primera u 2018. starta 6. januara. Međutim, već 3. januara su na rasporedu prve utakmice osmine finala Kupa Kralja. Talijanski klubovi na zimsku pauzu kreću nešto kasnije. Zimski dio prvenstva zaključit će Cagliari i Juventus 6. januara, a prvu utakmicu nastavka odigrat će Atalanta i Napoli 21. januara.

Hrvatski klubovi pauzirat će gotovo dva mjeseca. Posljednji susret odigrali su Slaven Belupo i Lokomotiva 18. decembra, a proljetni dio prvenstva kreće 10. februara utakmicom Inter – Slaven Belupo.

U Bosni i Hercegovini zimska pauza traje nešto više od dva mjeseca. Posljednja utakmica je odigrana 10. decembra, a prvenstvo se nastavlja 17. februara. Gotovo tri mjeseca pauze imaju igrači slovenske lige koji su na zimski odmor otišli 3. decembra, a prve utakmice ih očekuju 24. februara.

Igrači grčke Superlige na odmor su otišli 18. decembra, a obavezama će se vratiti 6. januara. Holanđani će odmarati gotovo mjesec dana (24.12. – 20.1.), dok će gotovo dvomjesečnu pauzu imati igrači poljske lige. U turskom prvenstvu pauza traje od 25. decembra do 21. januara, a u Portugalu od 23. decembra do 3. januara. Ukrajinci su na ‘zimskom odmoru’ od 10. decembra do 17. februara, a najdužu pauzu imaju igrači ruske lige. Zadnje kolo igrano je 11. decembra, a pauza traje do 2. marta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,