Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U baražu smooooo za Euro 2016: Zmajevi slavili na Kipru sa 3:2 (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine predvođena Mehmedom Baždarevićem u posljednjem kolu “B” grupe kvalifikacija za EURO 2016. u Francuskoj ostvarila je pobjedu u gostima nad reprezentacijom Kipra rezultatom 3:2 i tako izborila treće mjesto koje vodi u baraž.

Od prve minute selekcija Kipra je pokušala da izvrši pritisak na gol Begovića ali sve se završilo sa dvije poluprilike.

Malo se ko mogao nadati da će naši Zmajevi povesti već u 13. minuti, međutim upravo se to dogodilo. Sjajnu povratnu loptu Zukanovića koristi Haris Medunjanin koji je uputio dalekometni udarac i loptu poslao iza leđa golmana Georgallidesa.

Medunjanin je utakmicu protiv Velsa gledao sa klupe za rezervne igrače, a povjerenje selektora Baždarevića u utakmici protiv Kipra iskoristio je već u 13. minuti kada je postigao jedan od najljepših golova za reprezentaciju BiH.

Novu sjajnu priliku BiH je imala u 24 minuti kada je Višća iskoristio neopreznost domaćeg igrača prošao po desnoj strani loptu uputio prema usamljenom Luliću ali odbrana Kipra interveniše.

U nastavku susreta sjajno ubacivanje lopte u šesnaesterac od strane Pjanića prema Ibiševiću koji pogađa stativu. Kiprani se nakon primljenog gola nisu predavali. U 32 minuti uspjevaju na veliku radost svojih navijača da dođu do izjednačenja.

Ubačena lopta iz auta, šut prema našm golu uputio je Efrem za trenutak interveniše Begović ali u nastavku akcije na loptu natrčava kapiten Kipra Charalambidis i postiže svoj 12 gol u dresu reprezentacije za 1:1.

Prvu pravu priliku da preokranu rezultat u svoju korist fudbaleri Kipra su i iskoristili. Neopreznost naše odbrane, asistencija Makridesa prema Mytidisu i Begović je savladan, 2:1 za Kipar igrao se 41. minut prvog poluvremena.

Mešine Zmajeve prednost Kipra nije pokolebala. Strijelac prvog gola na susretu Haris Medunjanin sjajno reaguje na ubačenu loptu Lulića i pogađa za 2:2, rezultat kojim se otišlo na odmor igrao se 44 minut susreta.

U nastavak susreta obje reprezentacije ušle su dosta opreznije. Selektor Baždarević u 60 minuti odlučio je da u igru uvede Milana Đurića junaka utakmice protiv Velsa. Đurić je na terenu zamjenio Ognjena Vranješa.

Za razliku od utakmice u Zenici na Bilinom Polju protiv Velsa kada je 10 minuta nakon što je ušao u igru postigao svoj prvijenac u dresu reprezentacije. Đuriću je ovog puta bilo potrebno svega 7 minuta na terenu da BiH dovode do prednosti od 3:2.

Svoju drugu asistenciju upisao je Lulić, a Đurić je potvrdio da naša najbolja selekcija uz Džeku ima još jednog rasnog strijelca, igrao se 67 minut.

Do isteka posljednjeg minuta utakmice fudbaleri BiH uspjeli su da sačuvaju prednost od 3:2 i tako ostvare pobjedu koja je našu reprezentaciju odvela u baraž za plasman na Euro 2016 u Francuskoj.

Edin Džeko je čitav meč odgledao sa klupe i na sreću selektora Baždarevića nije bilo potrebe da napadač Rome uđe u igru.

U okviru naše grupe odigrana su još dva susreta. Belgija je na svom terenu ostvarila pobjedu protiv Izraela rezultatom 3:1 dok je Vels koji kao i Belgija izborio direktan plasman pobjedio Andoru sa 2:0.

Spomenimo i to da je nastupom u večerašnjem meču protiv Kipra Emir Spahić postavio rekord u državnom dresu. Nekadašnji kapiten Zmajeva upisao je 85 nastup za reprezentaciju BiH i tako prestigao Misimovića koji je zabilježio 84 nastupa. (Foto: AFP / Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,