Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šta sve trebate znati o Olimpijskim igrama u Londonu?! (FOTO)

olimpijada-london
Preuzmite sliku

Dvanaest hiljada kulturnih događaja

\"olimpijada-london\"Bezbjednost – Za vrijeme Igara Velika Britanija provest će najveću sigurnosnu operaciju u uvjetima mira. Za sigurnost će se brinuti 13.500 vojnika, 12.000 policajaca i prave male armije privatnih zaštitara. Akcija ide toliko daleko da su oko Olimpijskog parka postavljeni čak i projektili zemlja-zrak.

Doping – Centar za borbu protiv dopinga izvršit će više testova nego na ranijim manifestacijama. Tim će raditi non-stop, a činit će ga 150 stručnjaka i više od 1.000 olimpijskih zvaničnika.

Festival – Ako niste ljubitelj sporta, nema problema! Uz Igre će biti vezano čak 12.000 kulturnih događaja širom Velike Britanije, kojima će se slaviti dolazak manifestacije u London.

Grinvič – Locirana na poluotoku Grinvič na obali rijeke Temze u istočnom Londonu, Arena Sjevernog Grinviča ugostit će takmičare u umjetničkoj gimnastici i trampolini, kao i finale košarkaškog turnira. Obližnji Grinvič park domaćin je konjičkih sportova i modernog petoboja, prenosi Dnevni Avaz

Hajd park – Kako je teško doći do ulaznica za događaje, očekuje se da će se mnogo ljubitelja sporta okupljati u Hajd parku kako bi pratilo takmičenje u triatlonu, koje se sastoji od plivanja na 1.500 metara, vožnje biciklom u dužini od 40 kilometara i trčanja na 10 kilometara.

Inovacije – Borilištima, poput spektakularnog centra za vodene sportove, London namjerava predstaviti najbolje od britanskih inovacija i dizajna. Ka Olimpijskom parku u Stratfordu vodit će tunel valovitog krova, u koji je utrošeno 3.000 tona čelika.

\"olimpijada-london1\"

Kraljica – Čast da otvori Igre imat će 86-godišnja britanska vladarka, kraljica Elizabeta II, koja je ove godine proslavila 60. godišnjicu na tronu monarhije. Zanimljivo je će ona na taj način nastaviti porodičnu tradiciju, jer je njen otac Džordž VI otvorio Igre 1948., a prapradjed Edvard VII Igre 1908. godine.

London – Britanska prijestonica ulazi u olimpijsku historiju kao prvi grad koji je u moderno doba tri puta organizirao Igre.

\”McDonald\'s\” – U olimpijskom selu bit će smješten najveći \”McDonald\'sov\” restoran na svijetu, sa čak 1.500 mjesta za sjedenje i 500 zaposlenika. Oni će tokom 17-dnevnog nadmetanja pripremiti skoro 50.000 \”big mekova\”.

Otvorenje – Olimpijski stadion dobit će obrise ruralne britanske idile. Reditelj predstave je Deni Bojl (Danny Boyle), čiji je film \”Slumdog Millionaire\” osvojio osam Oskara. Spektakl na stadionu koštat će 27 miliona funti (33 miliona eura).

\"olimpijada-london2\"

Plivanje – Američki plivač Majkl Felps (Michael Phelps), koji je u Pekingu pokupio rekordnih osam zlatnih medalja, mogao bi postati najveći olimpijac u modernoj historiji. Sa 16 medalja (od čega 14 zlatnih), \”metak iz Baltimora\” nije daleko od rekorderke, ruske gimnastičarke Larise Latinine, koja je svojevremeno osvojila 18 odličja (ali \”samo\” 9 najsjajnijih).

Streličarstvo – Takmičenje će se održati na čuvenom igralištu za kriket \”Lord\'s\”, a među favoritima za zlatne medalje su takmičari iz Južne i Sjeverne Koreje. Najveće šanse daju se dvostrukom olimpijskom prvaku, Južnokorejcu Imu Dong-hjunu, koji je na papiru, praktično, slijep!

Transport – U poboljšanja na londonskoj transportnoj mreži uloženo je skoro 6,5 miliona funti (8 miliona eura), ali je pitanje kako će se sistem nositi s dodatnim pritiskom u vidu dodatna tri miliona putnika, koji će radnim danima opteretiti sredstva javnog prijevoza.

Usein – Očekuje se da nastup najbržeg čovjeka na svijetu Useina Bolta (Usain) u utrci na 100 metara gledaju milioni ljudi širom svijeta. Jamajčanin je na Igrama u Pekingu režirao spektakularne utrke, ali je nedavno pretrpio dva poraza od zemljaka Johana Blejka (Yonam Blake), što obećava sjajne borbe u Londonu.

Volonteri – Skoro 70.000 volontera pomagat će organizaciju Igara.

Venlok – Maskota Igara nazvana je po engleskom selu koje je 1850. godine organiziralo Olimpijske igre Venloka. Ipak, jednooka kreatura nije naišla na veliko odobravanje u Britaniji.

Zara – Kraljicina unuka Zara Filips (Phillips) nastojat će porodicu učiniti ponosnom ukoliko postigne dobar rezultat u jahanju. Na protekla dva takmičenja nije nastupila zbog povrede svog bivšeg konja, ali je njena životinja sada u mnogo boljem stanju.

Žene – Ženski boks je prvi put u olimpijskom programu, više od 100 godina nakon prve demonstracije na Igrama 1902. godine. Ženski boks dugo je bio zabranjen u mnogim zemljama.

\"olimpijada-london3\"

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: