Subota, 4. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Srbijanski milijarder kupio većinski paket akcija Southamptona

Preuzmite sliku

Kompanija Sport Republic Dragana Šolaka će za 80 posto vlasništva nad engleskim fudbalskim klubom platiti 120 miliona eura.

Engleski fudbalski klub Southampton potvrdio je da je investiciona kompanija Sport Republic, čiji je glavni investitor osnivač United Groupa Dragan Šolak, završila kupovinu kontrolnog paketa akcija kluba koji se takmiči u Premijer ligi.

Kako se navodi u klupskom saopštenju, Sport Republic je kupio 80 posto udjela u klubu koji drži kineski biznismen Gao Jisheng, a koji je većinski vlasnik od 2017. i radit će u partnerstvu sa Katharinom Leibherr, koja zadržava svoj manjinski udio od 20 posto, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Southampton ima mnoštvo kvaliteta koje smo tražili u nekoj sportskoj organizaciji. Ima odličan menadžment, odličnu skautsku službu i talentovanu ekipu koja igra atraktivan fudbal uz vjerne navijače”, izjavio je Šolak, piše Reuters.

West Ham Česima, Newcastle Saudijcima

Kompanija koju predvodi srbijanski biznismen Dragan Šolak preuzet će vlasništvo engleskog premijerligaša Southamptona, prenio je ranije Sky Sport.

Kako se navodi, Šolak, milijarder i vlasnik United Groupa u okviru kojeg su Sport klub, N1 i Nova, predvodi grupu investitora, koja će za prava vlasništva nad Southamptonom platiti oko 100 miliona funti (oko 120 miliona eura).

Ovo je treće važno novo ulaganje u neki klub engleske Premier lige u posljednja tri mjeseca, nakon što je češki milijarder Daniel Kretinsky u novembru kupio 27 posto dionica West Ham Uniteda, dok je saudijski konzorcij u oktobru prezeo vlasništvo u Newcastle Unitedu, prenosi Hina.

Southampton je trenutno 14. na tabeli Premijer lige.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje